GOTOVO, NEMA VIŠE! / McLaren napravio i posljednji, 375. primjerak P1 modela

Image

Ispisano je posljednje poglavlje u proizvodnji limitirane serije McLaren P1 modela. Nakon dvije godine ekipa u McLarenu je napravila i 375.

11.12.2015.
10:20
VOYO logo

Što je najbolje, svaki od 375 primjeraka je različiti, svaki je napravljen po željama budućih vlasnika. MSO ((McLaren Special Operations) odjel u McLarenu je nakon završetka rada objavio fotografije prvog, sivog, P1 modela, zadnjeg u narančastoj boji, ali i nekoliko modela koje su napravili u međuvremenu.

Image
Image

Zahvaljujući efektnoj promotivnoj kampanji McLaren je prodao svih 375 primjeraka njihovog prvog produkcijskog superautomobila i prije početka proizvodnje. Hibridni P1 model je brzo postao poznat kao jedan od "svetog trojstva" u kategoriji superautomobila, zajedno s Ferrari LeFerrari i Porsche 918 Spyder modelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

McLaren je ovom prilikom objavio i zanimljive brojke koje se tiču same proizvodnje P1-ice. Sastavljanje svakog primjerka je trajalo 17 dana. Za to vrijeme na njemu je radilo 105 osoba različitih vještina. Proces proizvodnje svih elemenata automobila trajao je 800 sati, a zbog specifičnih zahtjeva oko boje karoserije, proces lakiranja pojedinih primjeraka trajao je čak 5 dana.

Image
Image

Osim 375 prodanih primjeraka, u McLarenu su napravili i 18 protipova koji su korištei za testiranja i tri predprodukcija modela. Za potrebe testiranja prototipovi su napravili 620.000 kilometara u različitim klimatskim uvjetima. Više od 33 posto spomenute kilometraže odrađeno je na trkaćim stazama širom svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče vlasničke strukture, od 375 primjeraka 34 posto vlasnike je pronašlo u Sjevernoj i Južnoj Americi, 26 posto je završilo u europskim garažama, 13 posto u Africi i na Bliskom istoku te 27 posto u azijskim pacifičkim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo