Audi i Google rasturili s navigacijom

Audi i Google proglašeni su pobjednicima za najbolju primjenu informacijske i komunikacijske tehnologije na području sustava za navigaciju na dodjeli nagrada Telematics Awards 2010 MMI.

24.6.2010.
18:35
VOYO logo

Sustav za navigaciju na novoj luksuznoj limuzini Audi A8 dostupan je na odabranim tržištima s nizom Google usluga i informacija preko interneta. To uključuje i opciju Google Earth, koja je po prvi put na svijetu integrirana u jedan automobilski sustav za navigaciju.

Dodjelu nagrada Telematics Awards, koja se sada održava devetu godinu zaredom, organizirala je tvrtka Telematics Update, a o pobjednicima je odlučivalo vijeće sastavljeno od nepristranih stručnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kategoriji najbolje primjene informacijske i komunikacijske tehnologije na području sustava za navigaciju bilo je nominirano deset proizvoda. Nagrade su objavljene i predstavljene na svečanosti u Dearbornu u SAD-u.

Novi Audi A8, koji je proslavio svoju svjetsku premijeru u prvom tromjesečju 2010. godine, postavio je nove standarde za multimedijalnu tehnologiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovo multimedijalno sučelje (MMI) sustava za navigaciju radi na bazi vrlo naprednog operativnog koncepta koji uključuje touchpad funkciju (sučelje je osjetljivo na dodir) poznatu pod nazivom MMI touch. Sadrži i integrirani tvrdi disk za navigaciju, telefonske i audio podatke i grafički procesor koji može generirati trodimenzionalne slike visoke kvalitete.

Prvi put prikazane kao prototip u suradnji s tvrtkom Google u siječnju 2006. na sajmu elektronike Consumer Electronics Show u Las Vegasu, online usluge na novom vozilu Audi A8 rezultat su bliske suradnje timova tvrtki Audi i Google diljem cijelog svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A8 može preuzimati ažurne informacije s interneta preko krovne antene i UMTS modula kojeg posjeduje automobil. Korisnik može preko interneta pomoću funkcije Google tražiti interesne točke direktno preko sučelja MMI. Svestran alat za pretraživanje prihvaća tekstualne upite tipa 'delikatese' ili 'prodavaonica obuće'.

Rezultati se potom prikazuju na zemljovidu u vozilu ili se mogu postaviti kao odredišta za izračun rute. Brzi prijenos podataka preko UMTS modula omogućio je tvrtci Audi da po prvi put na svijetu integrira Earth u MMI plus sustav za navigaciju. Google Earth prikazi i 3D modeli terena kombiniraju se s detaljnim mrežama ulica iz baze podataka sustava za navigaciju u vozilu, te se izračunavaju rute jednostavnim spajanjem online i offline sadržaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi Audi A8 je i prvi automobil na svijetu koji u dodatnoj opremi nudi tvorničku ugradnju WLAN hotspot-a za bežični pristup internetu. Putnici sprijeda i straga mogu istovremeno pristupati internetu putem ugrađenog WLAN modula i UMTS-a, te istovremeno korištenje do osam terminalnih uređaja poput prijenosnih računala, Apple iPad-ova ili netbook-ova.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo