UPOZNAJTE BOLJE JUNAKA OD KOJEG OČEKUJEMO DVA BODA: / Prvi trener Borne Ćorića otkriva nepoznate detalje o njemu

Image
Foto: AFP

'Kad je došao, nismo mogli dokučiti je li dešnjak ili ljevak'

23.11.2018.
8:07
AFP
VOYO logo

Hrvatska Davis Cup reprezentacija danas s početkom u 14 sati započinje lov na naslov najbolje teniske reprezentacije svijeta. Suparnik je Francuska - koja je i domaćin posljednjeg finala ovog natjecanja u postojećem formatu - a na zemljani teren na stadionu Pierre Mauroy u Lilleu će, prije no što na njega kroče Jo-Wilfried Tsonga i Marin Čilić, izaći Jeremy Chardy i Borna Ćorić.

Od Ćorića će izbornik Željko Krajan i hrvatska javnost zainteresirana za ishod ovog finala, dakle, očekivati prvi bod. Gleda li se prema položaju dvojice na ATP ljestvici, Borna je favorit prvog ogleda, no u Davis Cupu to baš i nema neku važnost. Chardy je, naime, 40. u poretku najboljih tenisača današnjice, Ćorić se nalazi na 12. mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovako je to krenulo

Zanimljivu priču o počecima njegove karijere za 24sata.hr otkrio je Petar Lacković, čovjek pod kojim je Borna započeo hod teniskim terenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam tada radio kao trener na teniskom centru Oranice. Njegov otac Damir igrao je paralelno do mog terena rekreativno dvaput tjedno i on je nakon nekog vremena mene priupitao bih li ja mogao preuzeti njegovo dvoje djece, Bornu i sestru Brunu, i njihova bratića Ivora, da oni krenu u školu tenisa. Bili su u nekoj grupi i radili dvaput tjedno po sat vremena. Nakon godinu dana bratić i sestra su odustali, a njemu je krenulo, pa što ne bi još koji sat solo". Radili smo triput tjedno, pa svaki dan po sat vremena, pa svaki dan po sat i pol i već je u zadnjoj fazi radio praktički svaki dan dva sata", kazuje Lacković koji je s Bornom radio šest godina i otkriva ovo:

"Kad je došao, nismo mogli dokučiti je li dešnjak ili ljevak, tata isto nije bio siguran jer se događalo da koji put jede desnom, koji put lijevom. I onda smo otac i ja odlučili da igra desnom. Ispostavilo se da smo promašili jer on danas piše lijevom, a igra desnom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji kad treba

Priznaje potom Lacković da nikad nije stekao dojam da obitelj na Ćorića vrši pritisak već da je sam Borna bio taj koji je radosno žurio na treninge te da je 'kao dijete bio strahovito mentalno spreman za najveće izazove'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači, kad je bilo najškakljivije, on je pokazao najbolje", veli Lacković ono što od Ćorića danas očekuju hrvatski teniski navijači, a što je, uostalom, i puno puta već dosad dokazao.

Ćorić je, nastavlja njegov prvi trener, uvijek idolizirao Rafaela Nadala, jednog od najboljih u povijesti tenisa protiv kojeg danas ima omjer od dvije pobjede i dva poraza. Zbog njega je 'znao nositi majice bez rukava da se istaknu mišići'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Borna donosi dva boda'

Otkriva Lacković što je, uz Bornin angažman, bilo presudno za razvoj njegove karijere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potencijal ne bi mogao izaći toliko dobro da otac tu nije donio neke ključne odluke, i u smislu načina treniranja, i treninga i ljudi koji su ga okruživali i njegova je uloga bila jako važna. Danas, a i prije je bilo puno djece koji su u njegovoj dobi bili strašno dobri, čak su i radnici, ali kad dođe 15., 16. godina jednostavno nestanu s mape i ne zna se da su nekad bili svjetski potencijal. "

Borna je odavno dokazao klasu, a Lacković smatra da nije došao do kraja svog napretka. Što se finala Davis Cupa tiče, tu poručuje da možemo očekivati da Borna to odradi savršeno i donese Hrvatskoj dva boda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo