Nevjerojatni 50. meč Nadala protiv Đokovića / Jednom velikani, uvijek velikani

Image
Foto: Screenshot/ATPWorldTour.com

Povijest je danas u Madridu. Gdje će po 50. (!) put jedan nasuprot drugog stati Novak Đoković i Rafael Nadal, dvojica sportskih velikana

13.5.2017.
12:05
Screenshot/ATPWorldTour.com
VOYO logo

Međusobni omjer Đoković 26 pobjeda Nadal 23 pobjede

Kako samo golemo zvuči ta brojka. Nimalo obična brojka, iza koje stoji štošta neobičnog, ogledanog u liku, djelu i uspjehu teniskih te svakih drugih velikana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugo je na čekanju bio dotični, 50. sraz 'Kralja zemlje' Nadala i vraški upornog Đokovića, koji će se danas zbiti u polufinalu Mastersa u Madridu.

Trebao se, kao čudesno-velika priča, zbiti lani na Roland Garrosu. Ždrijeb ih je smjestio u istu polovinu, Đoković je bio prvi favorit turnira, kojim će konačno dopuniti Grand Slam nakon više od desetljeća traganja. Na drugoj, Nadalovoj strani, nakon problema s ozljedama i formom, bio je to jedan od rijetkih turnira na kojemu se Nadal tada ravnopravno mogao suprotstaviti Đokoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Veliki teniski petak' u pariškoj šumi se ipak nije zbio, na veliku žalost novinara i javnosti, koji su ostali bez sjajne priče. Španjolac se, naime, ranije u turniru morao povući zbog ozljede.

Još u nizu slučajeva bi netko od njih izgubio u posljednjem krugu uoči brojčanog zaokruženja velikog rivalstva i time prekinuo nit koja vodi do 50. sraza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Titule na ATP Touru Đoković 67 Nadal 71

Sve se, konačno, posložilo u Madridu, okolnostima uzvativši za višemjesečno čekanje čuvenog meča broj 50. Isti je to turnir na kojemu je dvojac prije točno osam godina odigrao jedan od najnevjerojatnijih dvoboja u tri seta ikad. Tada, također u polufinalu, Nadal izvlači ono što se drugima čini nemoguće, a njemu je itekako moguće. Četiri sata mukotrpne borbe, mnoštvo spašenih meč-lopti i, konačno, podignute ruke 'Kralja zemlje'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odigrao sam jedan od najboljih mečeva ikad. Ali, izgubio sam", tada je kazao Đoković.

'Normalan'? Nimalo. Nadal

Njega ne možete opisati kao 'normalnog', običnog i uobičajenog. Jer običan nije onaj koji skačuće u svlačionici, glasnim se uzvicima motivira, namješta boce da pod idealnim kutom 'gledaju' k osnovnoj liniji i štošta drugo što Nadala čini - Nadalom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Običan nije ni onaj koji želi osvojiti ama baš svaki poen i svaki udarac odigrati najbolje, od prvog do posljednjeg. A čak i kada osvoji većinu gemova u meču, još uvijek će znakovito i pobjednički izreći: "I dalje imam puno za naučiti, trebam napredovati."

Image
Ruši i zadnje rekorde /

Kralju kraljevo: Rafael Nadal podigao 'decimu' u Monte Carlu, 50. zemljanu titulu ukupno

Image
Ruši i zadnje rekorde /

Kralju kraljevo: Rafael Nadal podigao 'decimu' u Monte Carlu, 50. zemljanu titulu ukupno

Nadal je miran izvan terena. Na terenu ga pogoni - adrenalin. Da je od čvrstog i nepopustljivog materijala pokazuje još prije 13 i pol godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finale je Davisovog kupa, znamenitog i toliko bogatog sportskog natjecanja. Tada 18-godišnji, golobradi Nadal hvata se u koštac s Andyem Roddickom, drugim na svijetu. Poznati je to dvoboj koji je odigran na stadionu u Sevilli, pred 27.000 gledatelja temperantno-bučnih Španjolaca, oborivši dotadašnje rekorde.

'Morate biti od posebnog materijala kako biste izdržali toliki pritisak', izvještavali su novinari. Jer, Nadal je izdržao. Pobijedivši u četiri seta, izborio je drugi, u tom dvoboju ključni bod za Španjolsku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to prvi zvjezdani trenutak. Sljedeći ponajveći izborio je na Roland Garrosu iduće godine. Znakovito, Nadal je rođen 3. lipnja, upravo onda kada se igra pariški Grand Slam. "Da nije rođen na Mallorci, rodio bi se u Parizu", kazao je svojedobno jedan kolega.

Osvojio je tada, 2005., prvi od za sada devet titula zemljanog Grand Slama. Ove godine napada 'decimu', što je učinio u Monte Carlu i Barceloni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspješna Đokovićeva priča

Svatko komu je pero palo u ruke imat će svoje 'stručno' mišljenje svakidašnje. Pisat će novinarski neutemeljeno i - prazno. Jer prazne su i puste 'kritike' Novaku Đokoviću koje proteklih mjeseci iz pera izvlače mnogobrojni, ne napisavši istodobno ništa pozitivno o njegovom uspjehu. Ili on nije uspješan možda?

"Karijera Novaka Đokovića uspješna je priča. Ispunjena s boli, suzama, sumnjama, slabostima, ljutnjama, pitanjima i znojem", uvodnik je najnovije knjige o Đokoviću, koju potpisuje ugledna svjetska novinarka Carole Bouchard.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Držao je u jednom trenutku lanjske godine naslove na svim Grand Slamovima, otada vjerojatno izgubivši dio motivacije. Raskinuti su njegovi putovi s Borisom Beckerom. Njegova forma nije ni izbliza prava. Stoga ga javnost kritizira, zaboravljajući što je sve osvojio.

Ne treba ni spominjati da nitko prije nije odigrao 50 međusobnih mečeva, danas od 16.00 na stadionu Caja Magica u Madridu to čine Rafael Nadal i Novak Đoković. Velikani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znakovita je fotografija koja je nastala prije koji dan u Madridu. Izvor: Instagram/AngelMartinezPhoto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo