u operativnoj uporabi OSRH-a / Predstavljena nova borbena vozila: spremni za budućnost

Image
Foto: Mato Pavličević

Na Vojnom poligonu u Gašincima u petak su predstavljena nova borbena oklopna i terenska vozila Oružanih snaga Republike Hrvatske

25.3.2015.
14:04
Mato Pavličević
VOYO logo

Kako je tom prigodom okupljenim novinarima rekao direktor Glavnog stožera Oružanih snaga, general pukovnik Dragutin Repinc, cilj ovog susreta je bio da se javnosti pokažu vozila koja su ušla i ulaze u operativnu uporabu OSRH.

Sva ova vozila su najnovije generacije i pridonose povećanju operativnih sposobnosti snaga i ispunjavanju zacrtanih ciljeva sposobnosti u smislu opremanja OSRH te u skladu s NATO Capability Targets, odnosno deklariranih postrojbi HKoV, specijalnih postrojbi i organiziranih snaga za sudjelovanje u operacijama potpore miru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvenstveno tu je riječ je o oklopnim vozilima Patria. U OSRH je raspoloživ kao sanitetsko, logističko, zapovjedno i borbeno vozilo. Najmoderniji elektronski sustavi i Scanijin motor jamac su pouzdanosti i sigurnosti u svim uvjetima. Trenutno je u operativnu uporabu uvedeno 16 vozila BOV Patria, uključujući I prvih šest jedinica koje su u Hrvatsku stigle iz Finske. U fazi pripreme za isporuku su 33 vozila a do konca 2015. se očekuje prijem još 69 jedinica. Preostalih osam vozila naoružanih DUOS-om 30 mm biti će uvedeni u operativnu uporabu nakon potpisivanja dodatnih Ugovora. Uvođenje u operativnu uporabu svih 126 Patrija planirano je do konca 2016. Osim na cesti I u terenskim uvjetima, naši domaćini su na jezeru Mlinac priredili i demonstraciju sposobnosti amfibijskih izvedbi Patrije.

Image
Foto: Mato Pavličević

Patria

Pored toga predstavljena su i vozila za prijevoz osoba i opreme u terenskim uvjetima (MRAP MAXX PRO), taktičko-terenska vozilima, sanitetska vozila (HAGA), laka višenamjenska terenska vozila visoke pokretljivosti (HMMWV) i lako oklopno višenamjensko vozilo (IVECO LMV).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozila oznake MRAP (Mine Resistance Ambush Protected) dobivena su odlukom Vlade SAD-a putem programa pomoći naziva EDA (Excess Defence Articles) a na temelju kojeg je u Hrvatsku stiglo ukupno 212 ovih sigurnih vozila. Tako smo dobili 162 vozila MRAP M-ATV, 30 MRAP Maxx Pro Plus i 20 ambulantnih vozila MRAP RG 33 HAGA.

Vozila HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) OSRH također su dobile putem američkog programa pomoći i donacije zemlji partneru. Višestruka je korist od ovih donacija a najbolje se ogleda u tome kako troškova za nabavu novog voznog parka nije bilo, vozila su vrlo malo rabljena (svega nekoliko tisuća kilometara na brojačima), vrlo moderna i sigurna dok su troškovi održavanja i nabavke dijelova također manji s obzirom na njihov veliki broj. Donirana vozila se raspoređuju u postrojbe Hrvatske kopnene vojske, Zapovjedništva za potporu i u Bojnu za specijalna djelovanje te će postupno zamijeniti postojeća TAM vozila, koja su u prosjeku stara 30 godina te ne posjeduju protubalističku i protuminsku zaštitu. Predviđeno je da se vozila koriste u manjim borbenim operacijama u urbanim i skučenim područjima uključujući patrole, osiguranja konvoja, izviđanje, evakuaciju ozlijeđenih, transporta postrojbi i tereta te kao zapovjedno vozilo. U suradnji s američkim partnerima provodi se i obuka tehničara i vozača ovih vozila. Prigoda je iskorištena i za predstavljanje novog načina označavanja vojnih vozila, bez klasične registracijske pločice već s oznakom na samom vozilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim borbenih vozila, novinari su mogli vidjeti i dio komunikacijsko-informacijskih sustava i kompletne suvremene opreme vojnika. Vozilima i opremom uglavnom se koriste snage kopnene vojske - Zapovjedništvo za potporu, Pukovnija vojne policije i Zapovjedništvo specijalnih snaga. S ovim suvremenim vozilima Oružane snage RH su puno dobile, prije svega u ispunjavanju ciljeva sposobnosti NATO-saveza, a to je uvijek vezano uz povećanje pokretljivosti, zaštite ljudi i povećanje vatrene moći. U MORH-u smatraju kako će s ovim vozilima i u skladu s dugoročnim planom razvoja OSRH ostvariti da hrvatski vojnici budu spremniji, sposobniji, zaštićeniji i jači na bojištu.

Image
Foto: Mato Pavličević

Patria

Prema tom planu predviđeno je da imamo dvije gardijske brigade kao temelj za obranu suvereniteta, integriteta i neovisnosti RH, organizirane u sedam bojni. Jedna bojna u Slavoniji će biti oklopna, s tenkovima M84, dvije bojne opremljene oklopnim borbenim vozilima M80, tri bojne s 42 Patrije, a 4. bojna "Vukovi" će biti opremljena vozilima M-ATV. Tako su riješili da svih sedam postrojbi budu opremljene sustavima koji im pružaju sposobnosti koje su im potrebne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MRAP vozilima pripadnicima Oružanih snaga RH osigurava se balistička i protuminska zaštita, čime se povećava operativna sigurnost i zaštita tijekom provedbe zadaća, a što predstavljati nadogradnju postojećih sposobnosti, koja će im omogućavati spremnije suočavanje s novim izazovima i ugrozama koje donosi nepredvidiva budućnost.

Ova vozila samo su jedna u nizu pomoći i donacija koju Republika Hrvatska i Oružane snage Republike Hrvatske primaju od Vlade SAD-a kao i još jedna potvrda činjenice kako su Sjedinjene Američke Države najvažniji strateški partner RH u području obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo