Svjetsko nogometno prvenstvo / Spektakularan stadion na kojem Vatreni igraju sa Slovenijom i Bugarskom krije zastrašujuću tajnu

Image
Foto: profimedia.hr

Usprkos prosvjednim notama europskih reprezentacija, još nitko nije odlučio bojkotirati Svjetsko prvenstvo u Kataru

24.3.2022.
11:40
profimedia.hr
VOYO logo

Hrvatska nogometna reprezentacija se nalazi u Kataru gdje će odigrati prijateljske utakmice sa Slovenijom i Bugarskom. Dvoboj sa susjedima je na rasporedu u subotu, a s Bugarima Vatreni igraju u utorak. Oba dvoboja će se igrati na novom prekrasnom Education City stadionu koji se nalazi u okolici Dohe.

Riječ je o spektakularnom zdanju koje može primiti 40 tisuća gledatelja, a Katarci ga opisuju kao spoj održivosti, ekologije i moderne interpretacije tradicionalne arhitekture Bliskog istoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
užas /

Ajaxovi navijači zapalili stadion na derbiju

Image
užas /

Ajaxovi navijači zapalili stadion na derbiju

Na ovom će se stadionu igrati i utakmice Svjetskog prvenstva, a organizatori planiraju nakon Mundijala smanjiti kapacitet za polovinu, a sjedalice donirati drugim stadionima diljem svijeta. Arhitektonski je stadion zbilja impresivan. Oblikom podsjeća na dijamant, a osobito je zanimljivo to što mijenja boju ovisno na položaj sunca.

Mračna tajna Education Cityja

Proces izgradnje stadiona za ovo Svjetsko prvenstvo goruća je tema, jer je prema neovisnim izvorima tijekom izgradnje istih stradalo 6 750 radnika mahom imigranata iz Nepala, Šri Lanke i Bangladeša, a uz to sve su učestalije optužbe vezane za kršenja ljudskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski Guardian je prošle godine uzburkao strasti tekstom koji donosi niz iznimno tragičnih priča poginulih radnika, a izgradnja Education City stadiona je bila u centru tog članka.

Mnogi prosvjeduju, ali bez konkretnih poteza

Donijeli su priču Nepalca Ghal Singh Raija koji je platio 1000 funti kako bi uopće bio kandidat za rad u Kataru, a samo tjedan dana nakon dolaska u Dohu je pod nerazjašnjenim okolnostima počinio samoubojstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga je priča Mohammada Shahida Miaha iz Bangladeša kojeg je ubila struja tijekom snažnih kiša u ovoj bliskoistočnoj zemlji, a ono što zbunjuje njegovu obitelj jeste činjenica da su kao uzrok smrti navedeni 'prirodni uzroci'.

Čitav niz reprezentacija na čelu s Danskom i Nizozemskom se oglasio na ovu temu priprijetivši bojkotom, a oštar je prema organizatorima prije nekoliko dana i izbornik Engleske, Gareth Southgate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usprkos prosvjednim notama europskih reprezentacija, još nitko nije odlučio bojkotirati Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo