PRIJETI IM IZBACIVANJE / Poljska, Švedska, Češka i FIFA donijele odluku koja će razbjesniti Ruse: Ovo im je šamar kakav u sportu dosad još nisu dobili

Image
Foto: Profimedia

FIFA zabranila utakmice u Rusiji, 'Zbornaja' bez zastave i himne. Poljska, češka i švedska nogometna reprezentacije ne žele igrati protiv Rusije u borbi za SP 2022.: 'Rusija se ne može pridružiti sve dok ovo ludilo traje'

27.2.2022.
22:02
Profimedia
VOYO logo

Poljska i švedska nogometna reprezentacije, prema najavama, neće igrati s Rusijom u ključnim utakmicama doigravanja kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. u ožujku u znak prosvjeda zbog ruske invazije na Ukrajinu, javlja ugledni američki CNN. Nakon njih, nogometna Češka također je donijela istu odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite - OVDJE.

Predsjednik poljskog nogometnog saveza Cezary Kulesza najavio je ovo još u subotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vrijeme je za djelovanje'

"Dosta priče, vrijeme je za djelovanje! Zbog eskalacije agresije Ruske Federacije prema Ukrajini reprezentacija Poljske ne namjerava igrati play-off utakmicu protiv Rusije", tvitao je.

Image
'ODBIJAMO IGRATI' /

Poljske zvijezde: 'Nema šanse da stojimo mirno u Moskvi, pretvaramo se da ništa ne vidimo i slušamo rusku himnu'

Image
'ODBIJAMO IGRATI' /

Poljske zvijezde: 'Nema šanse da stojimo mirno u Moskvi, pretvaramo se da ništa ne vidimo i slušamo rusku himnu'

"U pregovorima smo sa švedskim i češkim savezima kako bismo dali zajedničku izjavu FIFA-i."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljska je trebala otputovati u Moskvu na sučeljavanje s Rusijom u četvrtak, 24. ožujka, dok je Ukrajina trebala otputovati na susret sa Škotskom istog dana.

Pobjednik utakmice Poljska-Rusija ugostit će Švedsku ili Češku 29. ožujka u finalu svoje kvalifikacijske rute za Svjetsko prvenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne žele igrati s Rusima

Švedski nogometni savez (SVFF) u subotu je priopćio kako je njegov upravni odbor odlučio da njegova muška reprezentacija "neće igrati moguću utakmicu doigravanja protiv Rusije - bez obzira na to gdje se utakmica igra".

"Savezni odbor također poziva FIFA-u da otkaže utakmice doigravanja u ožujku u kojima Rusija sudjeluje", dodaje se u priopćenju SVFF-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško nam je vjerovati da FIFA neće slijediti naš poziv. Rusija se ne može pridružiti sve dok ovo ludilo traje", rekao je švedski šef tamošnjeg nogometnog Saveza.

Superzvijezda Bayerna iz Münchena i poljski napadač Robert Lewandowski ponovio je Kuleszin stav, rekavši:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je ispravna odluka!"

'Ne mogu zamisliti da igram s Rusijom'

"Ne mogu zamisliti da igram utakmicu s ruskom reprezentacijom u situaciji kada se nastavi oružana agresija u Ukrajini", napisao je Lewandowski na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ruski nogometaši i navijači nisu odgovorni za ovo, ali ne možemo se pretvarati da se ništa ne događa", dodao je Lewandowski.

Ostali članovi poljskog tima objavili su zajedničke izjave na svojim društvenim mrežama - jednu na poljskom i jednu na engleskom - slažući se s odlukom njihova nogometnog saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi, igrači poljske reprezentacije, zajedno s Poljskim nogometnim savezom, odlučili smo da kao rezultat agresije Rusije na Ukrajinu ne namjeravamo igrati u doigravanju protiv Rusije", stoji u priopćenju.

'Ovo nije laka odluka'

"Nije laka odluka, ali ima važnijih stvari u životu od nogometa. Naše misli su s ukrajinskom nacijom i našim prijateljem iz reprezentacije, Tomaszom Kedziorom, koji je još uvijek u Kijevu sa svojom obitelji."
Izjava je potpisana hashtagovima #SolidarnizUkraina (U znak solidarnosti s Ukrajinom) i #NoWarPlease.
Kedziora je 27-godišnji branič koji je igrao za Dinamo Kijev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljski nogometni savez objavio je u četvrtak priopćenje u kojem se navodi kako vjeruje da se kvalifikacije ne bi trebale održavati u Rusiji.

Na temelju trenutnog alarmantnog razvoja sukoba između Rusije i Ukrajine, uključujući sigurnosnu situaciju, Nogometni savezi Poljske (PZPN), Švedske (SvFF) i Češke (FAČR) izražavaju čvrst stav da se doigravanje igra za plasman u Svjetsko prvenstvo u nogometu 2022. u Kataru, zakazano za 24. i 29. ožujka 2022., ne bi se smjelo igrati na teritoriju Ruske Federacije", navodi se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne razmišljaju o putovanju

"Potpisnici ovog poziva ne razmišljaju o putovanju u Rusiju i tamošnjem igranju nogometa. Vojna eskalacija koju promatramo povlači ozbiljne posljedice i znatno smanjenu sigurnost naših nogometnih reprezentacija i izaslanstava.

"Stoga očekujemo da će FIFA i UEFA odmah reagirati i predstaviti alternativna rješenja u vezi s mjestima na kojima bi se mogle igrati ove utakmice doigravanja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UEFA je u petak objavila da se ovogodišnje finale Lige prvaka više neće održavati u St. Petersburgu nakon izvanrednog sastanka Izvršnog odbora upravnog tijela. U nedjelju je, pak, objavljena velika odluka...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) donijela je odluku da zbog ruskog vojnog napada na Ukrajinu, na tlu Rusije neće biti međunarodnih  nogometnih utakmica, a "Zbornaja" će svoje utakmice igrati na neutralnom terenu bez gledatelja.

Situacija se mora popraviti

FIFA je u svom priopćenju zaprijetila Rusiji isključenjem ako se situacija brzo ne popravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, ruska nogometna vrsta neće smjeti koristiti ni rusku himnu ni rusku zastavu. Odluka je donesena jednoglasno, poručili su iz Züricha.

"FIFA će nastaviti svoj dijalog s MOO-om, UEFA-om i drugim sportskim organizacijama kako bi odredila sve dodatne mjere ili sankcije, uključujući potencijalno isključenje iz natjecanja, koje će se primijeniti u bliskoj budućnosti ako se situacija ne bude brzo popravljala", poručili su iz krovne nogometne organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finale Lige prvaka 2022. trebalo je biti održano na stadionu Krestovsky, koji sponzorira ruska državna tvrtka Gazprom, ali će sada biti premješteno na Stade de France u Parizu kako bi se odigralo prvobitnog datuma 28. svibnja.

Neki od vrhunskih ruskih sportaša su protiv rata u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi broj 1 svijeta Daniil Medvjedev rekao je "svi za mir", dok se Andrej Rubljov također zalagao za mir, napisavši "Bez rata, molim" u kameru nakon pobjede. Pisanje na objektivu uobičajena je praksa nakon teniskih mečeva.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo