HRVATSKI TRENER-REVOLUCIONAR IZNENADA POSTAO HIT U EUROPI: / Kako je moguće da s autsajderima juri na Ligu prvaka?

Image
Foto: Profimedia

Jurić je moderan trener, revolucionar Verone, igra izuzetno dinamičan i neukrotiv nogomet

10.2.2020.
11:48
Profimedia
VOYO logo

Skalpirajući Juventus po drugi put u trenerskoj karijeri, ali ovaj put s itekakvim značajem, hrvatski je trener Ivan Jurić naglo postao hit u Europi. Prvi je put to učinio s Genovom 2016. godine, ali tko se toga još i sjeća... No, ovaj put je to napravio s revolucioniziranom Veronom. Nekadašnjeg prvaka Italije iz 1985. godine, Jurić je preuzeo u ljeto 2019. godine, upoprilično konfuznom stanju i to odmah nakon promocije u viši rang, ali je uspio isposlovati s Upravom ono što malo koji trener danas uspjeva dobiti, a to je mir.

Jurić je u kratkom periodu od samo nešto više od pola godine u potpunosti promijenio DNK Hellas Verone. Uvrstio je 3-4-2-1 sustav kojeg tek povremeno transformria u 3-5-2 ili 3-4-1-2, ovisno o protivniku koji se nalazi s druge strane i kadru koji ima na raspolaganju. Uglavnom, Jurićeva ekipa igra specifičan nogomet sa suludo puno trke, pomalo "run-and-gun" nogometa, obranu igra "man-to-man" i može se reći da pomalo podsjećaju na Atalantu, što zapravo i ne čudi jer Jurićev trenerski idol i mentor je Atalantin revolucionar Gian Piero Gasperini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Miguel MEDINA / AFP / Profimedia

Verona's Croatian head coach Ivan Juric (C) gets caught between AC Milan's Italian defender Alessio Romagnoli (L) and Verona's Italian midfielder Matteo Pessina during the Italian Serie A football match AC Milan vs Verona on February 2, 2020 at the San Siro stadium in Milan., Image: 496087326, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line:

Kupovina iz snova

Jurić je sezonu započeo, za Veronu, povijesnom trgovinom. Doveo je Amira Rrahmanija iz Dinama za dva milijuna eura, Sofyana Amrabata za tri i pol milijuna eura, Eddieja Salceda na posudbu, kao i Guntera, a Darka Lazovića i Miguela Velosa doveo je bez odštete. Uz potonju dvojicu veže ga i Genoa, njegov bivši klub, a baš su pod Jurićem ova dvojica tamo igrala sjajan nogomet. Sada ga igraju i u Veroni. Došli su im još i Fabio Borini, također bez odštete, kao i Davide Faraoni za neku mizernu cifru.

Sve u svemu, Jurić je stvorio podosta ubojitu ekipu koja igra vrlo atraktivan i dinamičan nogomet. Rezultat? Šesto mjesto, ono koje vodi u Europi, ali rezultat je i nešto puno značajnije, a to su ambicije i samopouzdanje. Jurićeva Verona, barem nam tako izgleda, ne boji se nikoga i spremna je svakome nauditi. Protiv njih je dosta teško igrati prije svega zbog sjajne kemije između Marasha Kumbulle, Amira Rrahmanija i Koraya Guntera, trojca iz zadnje linije, kao i sjajnog vratara Marca Silvestrija, koji zbog njih praktički da i nema posla. Iznimno je teško igrati s njima jer izuzetno puno i pametno trče te su prema broju pretrčanih kilometara u samom vrhu lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Ivan Juric coach of Hellas Verona Roma 05/02/2020 Stadio Olimpico Football Serie A 2019/2020 SS Lazio - Hellas Verona Photo Andrea Staccioli / Insidefoto/Sipa USA, Image: 496797863, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights Except Germany, Italy, Japan, and The Netherlands ***, Model Release: no, Credit line: Insidefoto / ddp USA / Profimedia

Ekipa s karakterom

Valja istaknuti kako je Verona ove sezone primila svega 22 gola u 23 utakmice, a imaju i najviše blokiranih šuteva od svih klubova u ligi. Na njihovu igru malo koji klub u Serie A ima odgovor, a nije ga imao niti Maurizio Sarri, trener Juventusa.

"Da mi je netko rekao da ćemo sve ovo napraviti, ne bih mu vjerovao. Dominirali smo u prvom dijelu utakmice protiv Juventusa, a onda se vidio umor kod nekih igrača. Primili smo gol, ali su onda oni koji su ušli probudili momčad i srcem smo srušili Juventus. Nevjerojatno je ovo što radimo i presretni smo. Mislim da smo bili bolji od Juventusa i zasluženo pobijedili. Pokazali smo karakter. Sada smo šesti, ali idemo najprije stići do 40 bodova i osigurati ostanak. Pozicija koja nas vodi u Europsku ligu sigurno će nam biti dodatni motiv da nastavimo igrati u ovom ritmu i pokušamo ostvariti san te se plasirati u Europu. To bi bilo fantastično. No, idemo utakmicu po utakmicu, kao i do sada", rekao je to Jurić nakon utakmice i otkrio samo djelić karaktera svoje momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najvažnije je ne odustati. Mi nismo odustali kod njihova vodstva, već smo uporno nastavili tražiti priliku za povratak u utakmicu i uspjeli smo. Moji momci ostvarili su veliku pobjedu", zaključio je Jurić.

Image

Ivan Juric manager of Hellas Verona during the Serie A match between Lazio and Hellas Verona at Stadio Olimpico, Rome, Italy on 5 February 2020. Photo by Giuseppe Maffia.//UKSPORTSPICS_MojIzbor.7417/2002061643/Credit:Maffia/UK Sports Pics/SIPA/2002061644, Image: 496832730, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Maffia/UK Sports Pics / Sipa Press / Profimedia

Imaju li budućnost?

E sada koliko je realno očekivati ovako opasnu Veronu i u budućnosti? Da, možda čak i izbore Europu sljedeće sezone, ali nekako se čini kako to više neće biti ista momčad. Naime, već su ove zime prodali dvojicu najjačih igrača. Amrabat je otišao u Fiorentinu za 20 milijuna eura i ostao do kraja sezone na posudbi u Veroni, dok je Rrahmani otišao u Napoli za 14 milijuna eura i također ostao do kraja sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuju se odlasci posuđenih igrača, posebice Salceda koji je glavni ofenzivac kod Jurića, a o 19-godišnjem Marashu Kumbulli, koji vrijedi 10 milijuna eura, već gotovo svi europski mediji pišu kao o hit-igraču. Dakle i Albanac bi na ljeto mogao "zapaliti" iz Verone. E, ali mogao bi i Ivan Jurić. Naime, Hrvat je lukavo uzeo ugovor samo na jednu godinu i ovoga ljeta je ponovo na tržištu ako ne prihvati ponudu Verone, dakako. Ne bi Juriću bilo loše u Veroni, samo što se već sada piše o tome da bi na ljeto mogao preuzeti klupu AC Milana ili Napolija, a tako nešto se ne odbija.

Talijanski Sky tvrdi kako će se Napoli vjerojatno razići s Gennarom Gattusom ako ovaj nekim čudom ne digne momčad do kraja sezone, a istu sudbinu ima i Stefano Pioli u Milanu. Jurić je moderan trener, revolucionar Verone, igra izuzetno dinamičan i neukrotiv nogomet, poznaje talijanski nogomet kao svoj džep i rijetko griješi s kupovinama. Logično je da ga žele svi jači talijanski klubovi i nije da ga ne bismo željeli tamo gledati, ali prvo da vidimo što može taj njegov Hellas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo