NEUMOLJIVI GOLGETERI / Mladi Dinamov napadač spada u sami svjetski vrh: Pogledajte u kakvom se uglednom društvu našao, tu je i slovenski wunderkind

Image
Foto: Profimedia

Međunarodni centar za sportske studije ( CIES ) još jednom je izbacio zanimljive podatke, ovog puta o mladim nogometašima, točnije napadačima. Još jednom, u samom vrhu našao se i grb Dinama...

26.6.2023.
9:39
Profimedia
VOYO logo

Zaslužan za to je Bartol Barišić, mladi napadač zagrebačkih Plavih. Proteklu sezonu 20-godišnji napadač započeo je na posudbi u Istri, međutim nakon samo tri utakmice promijenio je sredinu i sezonu nastavio u Domžalama. Sezonu je završio sa 9 pogodaka u 27 nastupa za slovensku momčad koju je vukao do četvrtog mjesta i plasmana u Europu. 7 pogodaka zabio je u prvenstvu, a 2 u Kupu.

Image
URNEBESNE REAKCIJE NA BROZOVIĆEV TRANSFER /

Maratonac koji ne pazi što jede, a vozački je pao 25 puta: 'Oči su ti bile krvave od alkohola, zbogom naš ludi prinče'

Image
URNEBESNE REAKCIJE NA BROZOVIĆEV TRANSFER /

Maratonac koji ne pazi što jede, a vozački je pao 25 puta: 'Oči su ti bile krvave od alkohola, zbogom naš ludi prinče'

Prema Transfermarktu, Barišić vrijedi 550 tisuća eura, a ovog ljeta pokušat će se nametnuti Igoru Bišćanu i izboriti svoje mjesto u Dinamovom rosteru za novu sezonu. Štoviše, odlično je krenuo. Dinamo je gostovao u Dugom Selu kako bi upriličio 100. rođendan tog kluba, a minimalnu pobjedu Plavih donio je upravo Barišić koji je postigao jedini pogodak na utakmici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Bartol Barišić Istra 1961

Što se samog istraživanja tiče, proučavani su igrači mlađi od 21 godine u 75 svjetskih liga s minimalno 1000 odigranih minuta u prošloj sezoni koji najbolje koriste šanse pred golom na uzorku od 90 minuta po susretu. Barišić se na toj listi našao na visokom devetom mjestu, a iza sebe je ostavio Xavija Simonsa, prvog strijelca nizozemskog prvenstva.

Barišić je u prošloj sezoni postigao 7 prvenstvenih golova u 25 utakmica, no prosječno je nastupao tek nepune 43 minute po susretu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ljestvici ima nekoliko vrlo zanimljivih imena, među kojima prednjače Wahi i Simons, ali i Benjamin Šeško, slovenski reprezentativac čiju je kvalitetu prošle sezone upoznao i Dinamo u Ligi prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na vrhu popisa je Gift Orban, 20-godišnji nigerijski napadač koji nastupa za Gent. On je u prošloj sezoni belgijskog prvenstva skupio 1229 minuta kroz 16 utakmica. Zabio je 15 i namjestio dva gola, a ukupno je za klub u 2022./23. odigrao 22 utakmice i zabio 20 golova.

U Gent je došao tek ove zime i odmah se uklopio, a njegove usluge belgijski je klub platio norveškom Stabaeku 3.30 milijuna eura. Zanimljivo je to što je Orban prije točno godinu dana vrijedio tek 100 tisuća eura prema Transfermarktu, a trenutno vrijedi 20 milijuna, a ujedno je i najvrijedniji igrač belgijskog prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo