BORBA ZA KUP: / Rakitić, Mandžo, Srna i Dudu u lovu na posljednji trofej sezone

Image
Foto: AFP, MARCO BERTORELLO

Ovaj vikend, tjedan dana prije finala Lige prvaka u kojemu se igra madridski finale između Reala i Atletica, rezerviran je za završnice kupova.

21.5.2016.
8:00
AFP, MARCO BERTORELLO
VOYO logo

Od hrvatskih nogometaša, šansu za podizanje trofeja imaju Srna i Eduardo sa Šahtarom, Mario Mandžukić s Juventusom i Ivan Rakitić s Barcelonom.

Ukrajinski kup, finale: Šahtar - Zorja (subota, 16 sati)

Momčad u kojoj igraju Darijo Srna i Eduardo ima priliku osvojiti jubilarni, 10. ukrajinski kup, doći do tog trofeja prvi put nakon tri godine. Prvenstvo je otišlo u ruke kijevskog Dinama, Šahtar priliku za popravak učinka ove sezone ima u kupu protiv Zorje koja je prošlog tjedna u domaćem prvenstvu svladala Šahtar u gostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škotski kup: Rangers - Hibernian (subota, 16)

Glasgow Rangers od jeseni će ponovno zaigrati u elitnom razredu škotskog nogometa, nakon četiri godine, ali već sad imaju priliku osvojiti trofej. U polufinalu su Rangersi napravili najveći posao, a sad protiv Hiberniana na mitskom Hampden Parku imaju priliku osvojiti trofej koji su dosad podizali čak 33 puta. No, posljednji put to je bilo prije sedam godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FA kup, finale: Crystal Palace - Manchester United (subota, 18.30)

Manchester United veliki je favorit u 135. finalu FA kupa protiv Crystal Palacea. Na Wembleyu se igra finale najstarijeg nogometnog natjecanja na svijetu, a pobjednik će izboriti plasman u Europsku ligu. Ove dvije momčadi igrale su u finalu 1990. godine, a pobjedu s minimalnih 1:0 tad je odnio United.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilika je to da se Louis van Gaal sa stilom oprosti od klupe Uniteda, iako još nije jasno odlazi li Nizozemac ili ipak ne. Na Old Traffordu se već mjesecima najavljuje dolazak Josea Mourinha, ali službene potvrde o smjeni trenera još nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački kup: Bayern - Borussia (D) (subota, 20)

Na Olimpijskom stadionu u Berlinu igra se Der Klassiker, derbi između Bayerna i Borussije, dvije najbolje njemačke momčadi. Borussia na kraju nije u Bundesligi ugroziti naslov Bavaraca koji su slavili četvrti put uzastopce, ali Kup je druga priča. Momčad koju je do ove sezone vodio Jürgen Klopp podignula je DFB pokal 2012. godine, a nakon toga igrala u finalima 2014. i 2015.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će ovo oproštajna utakmica trenera Pepa Guardiole, kraj ere koju će španjolski trener željeti zaključiti pobjedom. S Bayernom je Guaridola jednom slavio u Kupu, bilo je to prije dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanski kup: Milan - Juventus (subota, 20.45)

U finalu talijanskog kupa Juventus brani naslov i ima priliku osvojiti dvostruku krunu ove sezone. Na rimskom Olimpicu, Mandžukićeva će momčad pokušati nastaviti niz od 24 utakmica bez poraza i po 11. put podići trofej Kupa. Milan je u tom natjecanju slavio pet puta, a zadnji put učinio je to prije 13 godina.

Ove sezone, Juventus je dva puta bio bolji od Milana u prvenstvu. Kod kuće je slavio s 1:0, a u gostima s 2:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski kup, finale: Marseille - PSG (subota, 21)

Parižani su u lovu na dvostruku krunu, a u finalu igra protiv Marseillea koji će pokušati osvojiti prvi trofej nakon 2011/12 i pobjede u Liga kupu. No, PSG je u sjajnoj formi, u Kupu je nanizao 11 pobjeda. Obrana je jaka strana Marseillea koji u posljednjih pet kup-utakmica nije primio ni pogotka.

Na Stade de Franceu Zlatan Ibrahimović odigrat će svoju posljednju utakmicu za PSG.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portugalski kup: Porto - Braga (18.15)

Porto je sve adute bacio na Kup, jer u Primieri slavi Benfica. Favorit je u finalu, dobio je posljednje četiri od pet utakmica, a posljednji susret Porta i Brage završio je pobjedom prvospomenute momčadi od čak 4:0. Statistika nije na strani Brage koja je bez pobjede protiv Porta u šest od posljednjih sedam utakmica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španolska, Kup kralja, finale: Barcelona - Sevilla (nedjelja, 21.30)

Barcelona je u lovu na dvostruku krunu, nakon što je potvrdila naslov prvaka u posljednjem kolu Primere. Lionel Messi imat će priliku po četvrti put podići trofej Kupa kralja, koji je u njegovor eri Barcelona osvajala svake tri godine: 2009., 2012. i 2015. Za Ivana Rakitića to bi bio također drugi trofej i druga dvostruka kruna. Lani je Barca sezonu uljepšala pobjedom u Ligi prvaka, ali ove sezone u finalu će gledati Real i Atletico.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmica finala Kupa kralja igra se na Atleticovom stadionu Vicente Calderon. Sevilla dolazi u Madrid na krilima slavlja u Europskoj ligi, koju je osvojila po treći put za redom. Ove sezone, Emerijeva momčad uspjela je pobijediti Barcelonu, na Sanchez Pizjuanu bilo je 2:1 za domaćina. Istim rezultatom Enriqueova momčad uzvratila je na Camp Nou.

S tribina stadiona ipak će se moći vijoriti katalonske zastave, sud je poništio odluku kojom se zabranjue Barceloninim navijačima isticanje tog katalonskog obilježja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo