APSOLUTNO NEVJEROJATNO / BiH europski rekorder, a znate li koje je najmanje mjesto u Hrvatskoj koje je dalo prvoligaša

Image

Engleska je posebna priča jer rekordera nalazimo u 19. stoljeću, a riječ je o Glossopu koji broji 33 tisuća stanovnika, a prvoligaša je imao 1899./1900

23.2.2023.
17:27
VOYO logo

Nogometni entuzijasti zahvaljujući dostupnosti informacija se imaju prilike baviti raritetima više nego ikad prije. Tako je prošle godine izronila na Redditu karta koja je prikazivala najveće gradove u Europi koji nikad nisu imali nogometnog prvoligaša, a na listi su se našla Kaštela.

Otprilike godinu dana kasnije, na istoj platformi je korisnik pod imenom u/Atzyn objavio kartu Starog kontinenta koji prikazuje najmanja mjesta koja su imala ili imaju nogometnog prvoligaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TKO BI SE SJETIO /

Možete li pogoditi koji je najveći hrvatski grad koji nikad nije imao nogometnog prvoligaša?

Image
TKO BI SE SJETIO /

Možete li pogoditi koji je najveći hrvatski grad koji nikad nije imao nogometnog prvoligaša?

BiH i Slovenija izvan svih okvira

Zanemarimo li patuljasti San Marino, apsolutni europski rekorderi su nama susjedne BiH i Slovenija. Naime, u mjestu Brgule je postojao nogometni klub Zvijezda 09 Brgule koji je u sezoni 2018./2019. nastupao u najvišem rangu BiH nogometa. Iza njega je stajao gospodarstvenik Boris Stanišić. Klub se raspao, ali ostao je zapisan u kontinentalnim analima jer su Brgule tada imale 50-ak stanovnika, a po zadnjem popisu stanovnika tek 13.

Nije daleko ni slovenski rekorder Zavrč iz istoimenog mjesta sa samo 73 stanovnika. Zavrč je u elitnom rangu slovenskog nogometa stanovao od 2013. do 2016., a nedugo nakon toga se ugasio zbog financijskih problema. Zanimljivo je da je klub u svoje prve dvije prvoligaške sezone završavao peti, a 2015. za Zavrč je nastupala i nekoć velika nada splitskog Hajduka Tomislav Kiš koji je u 15 nastupa zabilježio šest pogodaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kultni TŠK iz Topolovca

Na listi je naravno i Hrvatska, a najmanje mjesto koje je imalo prvoligaša je Topolovac koje je tada brojilo 960 stanovnika. Naime, TŠK je u sezoni 2001./2002. ušao i odmah ispao iz Prve lige no Topolovac je ostao zapisan u knjigama hrvatskog nogometa. Zgodno je spomenuti kako je TŠK tada igrao na stadionu koji ima kapacitet od 1 500 mjesta što je gotovo dvostruko više od ukupnog broja stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledamo li lige Petice nekoliko je zanimljivih imena na listi. Tako je u Italiji Casale Monferrato, grad s 33 tisuće stanovnika na popisu jer je njihov Casale Calcio igrao u Serie A, a čak je Casale bio i prvak davne 1913./1914.

U Njemačkoj je još uvijek aktivan i prilično stabilan Hoffenheim našeg Andreja Kramarića s minijaturnih 3 191 stanovnikom, francuski lider je Guegnon sa 6 760, a španjolski Eibar s 27 468.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Engleska je posebna priča jer rekordera nalazimo u 19. stoljeću, a riječ je o Glossopu koji broji 33 tisuća stanovnika, a prvoligaša je imao 1899./1900.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo