Večer za sjećanje / Noć kad je Cikatić ušao u legendu: Hrvat se suočio s najvećim ikad, ishod je izbezumio borilački svijet

Image
Foto: screenshot YouTube

Tribine su eksplodirale, a Hrvat se upisao u povijest postavši prvi K-1 Grand Prix osvajač u povijesti

19.2.2022.
9:00
screenshot YouTube
VOYO logo

Sad već davne 1993. godine održavao se prvi Grand Prix u povijesti, a zemlja domaćin je logično bio Japan. U izabranom društvu koje se našlo u Tokiju bio je i legendarni Splićanin Branko Cikatić.

Hrvatski tigar je u to vrijeme imao tek nešto manje od 39 godina i iako je bio poznat kao vrlo opasan i srčan borac konkurencija je bila takva da gotovo nitko nije slutio da će se naposljetku upravo on naći u finalu. Cikatić je učinio upravo to, a na putu do povijesnog prvog K1 finala u povijesti rušio je Japanca Masaakia Satakea i Tajlanđanina Changpueka Kiatsongritu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okršaj legendi

No u uzavreloj dvorani pred 12 tisuća ljubitelja ovog sporta u finalu ga je dočekala legenda kickboksa Ernesto Hoost. U to vrijeme je Hoost uživao u reputaciji gotovo nepobjedivog udarača, a svoj legendarni status je potvrdio i u polufinalu pobijedivši velikog rivala Petera Aertsa te moćnog Mauricea Smitha.

Sve je bilo spremno za slavlje velikog Nizozemca, no Hrvatski tigar je imao drugačije planove. Cikatić je od samog početka hrabro jurnuo i serijama udaraca rukama progonio Nizozemca po ringu ne davši mu priliku da se razmaše. Vrlo brzo je postalo jasno da Hrvat ima tvrdu bradu i lavovsko srce te da Hoost neće lako do pobjede u ovom meču no onda se dogodilo nešto što je šokiralo borilački svijet. Nakon jedne razmjene udaraca pred kraj prve runde Nizozemac je naletio na Cikatićev brutalan desni kroše i onda je – zaspao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ušao u povijest

Tribine su eksplodirale, a Hrvat se upisao u povijest postavši prvi K-1 Grand Prix osvajač u povijesti. Iduće godine je Branko Cikatić opet nastupio te je uzeo treće mjesto, a 1996. se vratio u ulozi trenera tada 21-godišnjeg Mirka Filipovića koji je igrom slučaja u svom drugom ogledu naletio upravo na Hoosta. Nizozemac je naposljetku ipak bio prevelik zalogaj za Cro Copa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branko Cikatić ostat će zauvijek upisan u sportske knjige kao jedan od najkarizmatičnijih i najboljih boraca svog vremena. Kroz karijeru okitio se raznim titulama, a od 98 kick-box mečeva izgubio je svega devet te je svoje protivnike nokautirao čak 82 puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da se Cikatić još za vrijeme karijere okušao i kao glumac u filmu Neboder u kojem je glumio s Annom Nicole Smith. Branko Cikatić je preminuo 2020. u 66. godini života, no i danas ga mnogi veliki borci spominju kao uzora i jednog od najbitnijih ljudi u ranim vremenima ovog sporta.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo