Kako stoje HNL klubovi? / Koji su najpraćeniji nogometni klubovi u regiji? Dominiraju četiri kluba, Dinamo nije na vrhu!

Image

Istražili smo na Facebooku koje su najpraćenije stranice hrvatskih klubova, a zatim smo te podatke usporedili i s najpoznatijim klubovima u regiji.

28.5.2022.
10:00
VOYO logo

Jasno je da danas živimo u eri digitalnih medija. Papirnate stranice novina zamijenjene su pametnim telefonima, osobnim računalima, tabletima i ostalim elektronskim uređajima.

Rast digitalnih medija i društvenih mreža potaknuo je i najbržu razmjenu informacija u povijesti. Društvene mreže iskorištava gotovo svatko, pa tako i najveći svjetski brendovi i sportski klubovi iskorištavaju nove medije najbolje što znaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samim time, svaka profesionalna sportska organizacija danas ima kanale na društvenim mrežama gdje raznim sadržajem, ali i informacijama okupljaju navijače... i one koji se takvima ne smatraju.

Isto, logično, rade i hrvatski nogometni klubovi. Ovom prilikom istražili smo na Facebooku koje su najpraćenije stranice hrvatskih klubova, a zatim smo te podatke usporedili i s najpoznatijim klubovima iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Makedonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL

Ovako su igrači Rijeke i Hajduka proslavili svoje pogotke. Na tribinama Torcida preuzela dominaciju

10. Hrvatski dragovoljac

Sada već bivši član Prve HNL nije zauzeo samo posljednje mjesto na ljestvici nogometnog prvenstva, već se nalazi i na posljednjem mjestu najpraćenijih prvoligaša na Facebooku.

Hrvatski dragovoljac na službenoj Facebook stranici ima 2.4 tisuće pratitelja, s čime zauzima skromno posljednje mjesto na listi ovosezonskih prvoligaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. Slaven Belupo

Iako je već godinama standardni hrvatski prvoligaš, momčad Slaven Belupa nije najuspješnija u privlačenju ljudi na socijalne mreže. Slaven je ovu sezonu završio na sedmom mjestu HNL-a, a na listi najpraćenijih klubova njihovih 13 tisuća pratitelja dovoljno je tek za deveto mjesto.

8. Šibenik

Odlazimo na jug, točnije do Šibenika, koji je na osmom mjestu najpraćenijih prvoligaša. Upravo je na toj poziciji Šibenik završio i ovogodišnje prvenstvo s 32 boda. Broj pratitelja na njihovoj službenoj Facebook stranici jest 15 tisuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Istra

Posljednjih je sezona Istra zauzela monopol nad devetim mjestom u HNL-u. Pet sezona u nizu Istra je završila nad posljednjim mjestom koji osigurava ostanak u najelitnijem rangu hrvatskog nogometa, a na ljestvici najpraćenijih prvoligaša zauzimaju sedmo mjesto s 20 tisuća pratitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Lokomotiva

Granicu od 20 tisuća pratitelja prelazi i Lokomotiva. Viceprvak iz 2020. ima 21 tisuću pratitelja na Fejsu, a ove sezone završili su na petom mjestu u domaćem prvenstvu s 49 bodova.

5. Gorica

HNK Gorica zatvara listu skromnije praćenih hrvatskih klubova. Iako je relativno novi prvoligaš, Gorica se profilirala kao klub na sredini poretka. Na Facebooku ih prati 23 tisuća ljudi, a u prvenstvu su završili na šestoj poziciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Osijek

Značajniji skok u broju pratitelja vidimo na službenom profilu Osijeka. Momčad Nenada Bjelice ima čak 73 tisuće pratitelja, a ove sezone ostali su bez naslova hrvatskog prvaka nakon što su zabilježili slabije rezultate u posljednjim kolima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Rijeka

Trećeplasirana Rijeka ima dvostruko više pratitelja od Osijeka, njih čak 147 tisuća. Rijeka je završila sezonu kao četvrtoplasirana ekipa, a njihovi odlični rezultati kroz godine odražavaju se i u broju pratitelja.

2. Hajduk

Novi veliki skok vidimo na profilu Hajduka. Splitski klub ima vjernu skupinu navijača, što se vidi i na svakoj objavi na društvenim mrežama. Hajduk je jedan od najpraćenijih klubova u regiji, o čemu ćemo kasnije. 'Bile' prati čak 316 tisuća ljudi, a taj broj nastavlja rasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Dinamo

Modri su osigurali 23. naslov prvaka Hrvatske, a dominiraju i po broju pratitelja na društvenim mrežama. Naime, Dinamo ima čak 581 tisuću pratitelja na Facebooku, s čime su uvjerljivo prvi među domaćim klubovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako klubovi u regiji stoje u odnosu na hrvatske klubove?

Istražili smo i koliko su praćeni najbolji klubovi u regiji. Tako smo proučili koliko pratitelja imaju Partizan, Crvena Zvezda, Vojvodina, Željezničar, Maribor i ostali...

Počnimo sa slovenskim klubovima. Trećeplasirana momčad ovogodišnje PrveLige, Olimpija, na Facebook profilu ima 39 tisuća profila. To nije baš usporedivo s nijednim hrvatskim klubom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Gorica je na petom mjestu naših najpraćenijih klubova s 23 tisuće korisnika, dok četvrtoplasirani Osijek ima čak 73 tisuće.

S druge strane, Maribor ima čak 155 tisuća pratitelja, što je čak više od Rijeke, koja ima 147 tisuća. Upravo je Maribor uzeo naslov prvaka Slovenije ove sezone sa 70 bodova. Pomogla im je činjenica da je Koper rasipao pet bodova u posljednja dva kola, dok je Maribor upisao dvije pobjede i time uzeo naslov prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napeta situacija u BiH, a Srbija dominira

Makedonski Vardar iz Skopja na društvenim mrežama ima 97 tisuća pratitelja, što ga skoro uključuje u elitni rang regionalnih klubova s preko sto tisuća pratitelja. Još malo...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče klubova iz Premijer lige, ističe se trećeplasirani Borac s 34 tisuće pratitelja. Velež je malo praćeniji, imaju 45 tisuća pratitelja, a ovogodišnji prvak; HSK Zrinjski, ima 58 tisuća pratitelja.

Bosnu i Hercegovinu dominiraju dva kluba - Željezničar i FK Sarajevo. Željezničaru pripada čast najpraćenijeg BiH nogometnog kluba sa 191 tisuća pratitelja, a Sarajevo je veoma blizu s njih 187 tisuća. Oni se time pridružuju Dinamu, Hajduku i Mariboru kao klubovi preko sto tisuća pratitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavljamo sa srpskom Superligom. Crvena Zvezda i Partizan su, malo rečeno, pregazili ovogodišnje prvenstvo. Zvezda se okrunila naslovom prvaka s okruglih 100 bodova, dok je Partizan bio najbliži pratitelj s 98 bodova. Trećeplasirani Čukarički kao da je u drugoj stratosferi, za prvakom je završio u deficitu od 40 bodova...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slična je situacija i po broju pratitelja. Uzmimo za primjer FK Vojvodinu, koja ima 21 tisuća pratitelja na Fejsu - ta brojka identična je našoj Lokomotivi.

Ipak, Partizan ima čak 443 tisuća pratitelja, s čime imaju i veću FB stranicu od Hajduka! Zvezda, doduše, postaje prvakom i u ovoj listi. Imaju čak 777 tisuća pratitelja s čime su uvjerljivo najpraćeniji klub, ne samo u Srbiji, već i u čitavoj regiji. Titula doprvaka ide Dinamu s 581 tisuća pratitelja, a Partizan je na trećem mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo