NISU JEDINI / Jeste li se zapitali zašto se Srbija i Kosovo natječu na Mediteranskim igrama: Donosimo vam odgovor

Image
Foto: Pixsell

S druge pak strane nekoliko zemalja koje zadovoljavaju geografski kriterij ne nastupaju na Igrama

5.7.2022.
19:46
Pixsell
VOYO logo

Alžirski grad Oran domaćin je ovogodišnjih Mediteranskih igara na kojima Hrvatska bilježi sjajne rezultate. Riječ je o međunarodnim igrama na kojima se zemlje s izlazom na Sredozemno more natječu u više sportova.

Same igre su prvi put održane 1951. godine u egipatskom gradu Aleksandriji, a na rasporedu su svake četiri godine. Sad već davne 1979. godine domaćin je bio i grad Split, a od tog vremena kada su MI uživale velik ugled svele su se na poligon na kojem velike zemlje testiraju mlade snage, a male pokušavaju ugrabiti gdjekoju medalju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Bili su uvjerljivi /

Mediteranske igre: Hrvatski odbojkaši osvojili zlato

Image
Bili su uvjerljivi /

Mediteranske igre: Hrvatski odbojkaši osvojili zlato

Prije nekoliko dana hrvatske su rukometašice u polufinalu Mediteranskih igara igrale susret protiv reprezentacije Srbije te se dio ljubitelja sporta zapitao kako to da Srbija nastupa na ovom natjecanju s obzirom na to da nemaju izlaz na Sredozemlje.

Odgovor je prilično jednostavan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Geografski i kulturološki kriteriji

Dugo vremena je natjecanje na ovim igrama bilo dopušteno samo zemljama koje imaju izlaz na Sredozemno more no početkom 21. stoljeća ta je paradigma donekle promijenjena. Naime, Međunarodni odbor Mediteranskih igara je odlučio da na Igrama mogu nastupati i zemlje koje pripadaju ili su pripadale mediteranskom kulturnom krugu što svakako povijesno uključuje i Srbiju te druge zemlje bivše Jugoslavije koje danas više nemaju izlaz na more. Naime, sportaši iz tih zemalja su se desetljećima natjecali na MI u sklopu raznih država.

Danas pravo nastupa na Mediteranskim igrama od zemalja koje nemaju izlaz na Sredozemno more imaju Srbija, Kosovo i Sjeverna Makedonija, a po istom principu to pravo ostvaruju i Andora te San Marino.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji 'upao' Portugal

Nedavno je Grčki olimpijski odbor predložio još devet zemalja koje ne zadovoljavaju geografsko načelo za sudjelovanje na MI. Riječ je o zemljama poput Iraka, Jordana, Bugarske, Portugala i arapskih zemalja no Odbor je 2018. godine odobrio sudjelovanje samo Portugalu.

S druge pak strane nekoliko zemalja koje zadovoljavaju geografski kriterij ne nastupaju na Igrama. Riječ je o Izraelu i Palestini koje se ne natječu na MI iz političkih razloga, a ne nastupa ni Velika Britanija čiji prekomorski teritorij Gibraltar zadovoljava spomenuti kriterij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo