Studija provedena na Sveučilištu Thomas Jefferson u Philadelphiji pokazala je da su da je topla kava bogatija antioksidansima od hladne.
Podsjetimo, antioksidansi su čuvaju stanice od propadanja, snižavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i preuranjene smrti.
(FOTO: Thinkstock)
"Istraživanje je pokazalo da je ispijanje kave dobro za zdravlje, osobito tople kave jer sadrži više antioksidansa", kaže koautorica studije Megan Fuller. Osim toga, pokazalo se da topli i hladni napici imaju istu razinu kiselosti.
No, ako ipak, s obzirom na vrućine, ne možete uživati u isto tako vrućoj kavi, ni hladna nije loša - i dalje sadrži antioksidanse, ostale polifenole i minerale koji dobro djeluju na zdravlje.
Jedna od prednosti hladne kave je ta što je mnogi doživljavaju ukusnijom pa neće u nju dodati šećer, šlag ili vrhnje koji joj podižu kalorijsku vrijednost.
Dosad se također smatralo da su hladni napici manje kiseli, a time i blaži za želudac. No, ova studija pokazuje da su vrijednosti tople i hladne kave otprilike iste - od 4,85 do 5,13 pH.
Pročitajte još:
- Jutarnja kava vam služi kako biste brže otišli na WC? Evo zašto to nije dobra navika
- Konačno je otkriveno koliko kava dnevno možemo popiti
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!