vruće vani, vruće u šalici /

Znate li da je topla kava zdravija od hladne?

Image
Foto: Pexels

Iako su zavladale vrućine, ipak je bolje ustrajati na vrućoj ili toploj kavi, tvrde znanstvenici

12.6.2019.
8:01
Pexels
VOYO logo

Studija provedena na Sveučilištu Thomas Jefferson u Philadelphiji pokazala je da su da je topla kava bogatija antioksidansima od hladne.

Podsjetimo, antioksidansi su čuvaju stanice od propadanja, snižavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i preuranjene smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

"Istraživanje je pokazalo da je ispijanje kave dobro za zdravlje, osobito tople kave jer sadrži više antioksidansa", kaže koautorica studije Megan Fuller. Osim toga, pokazalo se da topli i hladni napici imaju istu razinu kiselosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ako ipak, s obzirom na vrućine, ne možete uživati u isto tako vrućoj kavi, ni hladna nije loša - i dalje sadrži antioksidanse, ostale polifenole i minerale koji dobro djeluju na zdravlje. 

Jedna od prednosti hladne kave je ta što je mnogi doživljavaju ukusnijom pa neće u nju dodati šećer, šlag  ili vrhnje koji joj podižu kalorijsku vrijednost. 

Dosad se također smatralo da su hladni napici manje kiseli, a time i blaži za želudac. No, ova studija pokazuje da su vrijednosti tople i hladne kave otprilike iste - od 4,85 do 5,13 pH.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo