Znanstvenici su došli do konkretnih brojki. Sedmogodišnja pariška studija u kojoj su analizirani podaci gotovo 70.000 ljudi pokazala je da su osobe koje su jele organsku hranu imale 25 posto niži rizik da obole od raka, za razliku od ostalih.
Autori su podijelili ljude u četiri skupine po kriteriju koliko često jedu organsku hranu te uzeli u obzir rizike poput obiteljskog naslijeđa i životnog stila. Došli su do zaključka da oni koji jedu organsko imaju 25 posto manju šansu da dobiju rak.
Redovita konzumacija organskih namirnica povezana je sa 21 posto manjim rizikom od karcinoma dojke u postmenopauzi i 73 posto manjim rizikom za ne-Hodginkov limfom, objavila je autorica studije Julia Baudry.
(FOTO: Thinkstock)
"Razlog ovakvim brojkama najvjerojatnije se krije u činjenici da organske namirnice nisu izložene pesticidima. Ako se naša saznanja potvrde, konzumacija organskog voća i povrća mogla bi biti i službeno promovirana kao preventivna strategija u borbi protiv raka", kazala je autorica studije dr. Julia Baudry.
No, ukoliko niste u mogućnosti jesti organsko, jedite voće i porvće koje vam je dostupno. To je puno bolja opcija,nego ga u potpunosti izbaciti iz prehrane, dodaje Baudry.
Pročitajte još:
- Žene koje rano ustaju imaju manji rizik da obole od raka dojke
- Prirodne namirnice koje sprječavaju razvoj raka prostate
- Ako čokoladi dodate ovaj mineral, dobit ćete eliksir mladosti i zdravlja
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!