Američko istraživanje The National Weight Control Registry bavilo se prehranom i drugim životnim navikama oko 3.000 osoba. Sve su one izgubile barem 14 kilograma i održale postignutu težinu barem godinu dana (neke i šest godina). Znanstvenici su uočili da 78 posto njih doručkuje svakoga jutra, a gotovo 90 posto ih doručkuje najmanje pet dana u tjednu.
No, zašto doručak povoljno utječe na mršavljenje?
Smanjuje glad
Jedan od glavnih razloga zbog kojih doručak potiče mršavljenje je smanjenje osjećaja gladi tijekom dana. Ako ujutro u organizam unesete potrebne hranjive tvari, imate dobre šanse kasnije spriječiti prejedanje. Osim toga, smanjuje se i šansa da kupujete nezdrave pekarske proizvode na putu do posla ili nešto kasnije.
Preskačete li doručak remetite djelotvornost inzulina i potičete nakupljanje masnih naslaga
Preskakanje doručka remeti rad inzulina te povećava taloženje masnog tkiva i debljanje.
Zdravija prehrana
Doručkujete li imate odličnu priliku dan započeti zdravom prehranom. Žitarice punog zrna, nemasni proteini, povrće i voće trebaju biti vaš izbor za dobar doručak. Ako ne doručkujete, veća je vjerojatnost da ni kasnije tijekom dana nećete jesti voće i povrće.
Više energije
Doručkujete li imat ćete dovoljno energije i poleta tijekom dana. Mišići će imati direktan izvor energije, pa ćete vjerojatno biti i aktivniji. S druge strane preskakanje doručka je povezano s pasivnošću.
Za sve one koji bi željeli, ali ne stignu doručkovati
1. Navečer pripremite namirnice. 2. Neka bude jednostavno (jogurt, voće...). 3. Legnite ranije i probudite se ranije (ili ponesite doručak na posao). 4. Napravite plan za nekoliko dana pa rotirajte obroke tijekom tjedna.