"Ako smo dnevno izloženi suncu 20 do 25 minuta dobit ćemo dovoljno vitamina D", izjavio je za liječnik Stephan Honig za Health. Ali što ako to nije moguće? Vitamin D povezan je sa snažnim kostima i nižim rizikom od Alzheimerove bolesti, pretilosti i depresije, piše Taste of Home. Iako su količine vitamina D u hrani vrlo skromne, treba pripaziti na unos i obratiti pažnju na ove namirnice:
Losos
Masna riba poput lososa, bakalara i tune jedan je od najboljih izvora vitamina D. Oko 100 grama ribe sadrži oko 450 IJ vitamina D, a preporučeni dnevni unos je 600 IJ za odrasle osobe.
(Foto: Thinkstockphotos.com)
Jaja
Posebno žumanjci - sav vitamin D u jaju nalazi se u žumanjku.
Kravlje mlijeko
Obična čaša kravljeg mlijeka sadrži najmanje 100 IJ vitamina D, ali količina može biti veća ili manja, ovisno o kvaliteti mlijeka i dodacima. Mlijeko od riže, soje i badema također može biti obogaćeno vitamin D.
Žitarice s dodatkom
Razne žitarice sada su obogaćene vitaminom D, a neke mogu sadržavati i više od 300 IJ vitamina D po obroku pa se lako možete približiti svom dnevnom cilju.
Sokovi s dodacima
Poput mlijeka, mnoge sokovi od naranče sadrže dodatni vitamin D. Često se u njima nalazi i kalcij, što je sjajno jer vitamin D pomaže vašem tijelu da lakše apsorbira kalcij.
Gljive
Gljive su jedini biljni izvor vitamina D, osim obogaćene hrane. Vitamin D proizvode samo kada su izloženi svjetlu, pa gljive koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru mogu ga sadržavati vrlo malo.
(Foto: Pexels)
Ulje jetre bakalara
Samo jedna žlica ulja jetre bakalara sadrži oko 1300 IJ vitamina D - više nego bilo koja druga hrana na ovom popisu. Također je bogata omega-3 masnim kiselinama i vitaminom A.