Danski znanstvenici iznijeli su zbilja neobičnu hipotezu: možda se debljamo jer je u zraku sve veća razina CO2. Zagađenje i neprozračene sobe idealni su uvjeti za nakupljanje sala.
Teorija se pojavila prije par godina kad je Lars-Georg Hersoug istraživao razvoj debljine kod ljudi uključenih u 22-godišnje istraživanje MONICA (Monitoring of Trends and Determinants in Cardio-vascular Disease) u Danskoj.
Zaključio je da bi CO2 mogao utjecati na oreksine – neuropeptidne hormone – koji stimuliraju budnost i razinu energije. Zbog utjecaja koji na njih vrši CO2 ljudi liježu kasnije, a to utječe na metabolizam pa se lakše debljamo. Istovremeno oreksini su uključeni u stimulaciju apetita.
Dr. Hersoug ističe tri argumenta za svoju teoriju:
1. Nagli skok pretilih u SAD-u postignut baš u periodu od 1986. do 2010. na američkoj istočnoj obali gdje je najveća koncentracija CO2. 2. Studija iz 2010. s psima, mačkama, miševima i majmunima pokazuje da utjecaj CO2 postoji. 3. Istraživanje iz 2007. pokazalo je da pH razina krvi - njena kiselost - utječe na nervne stanice koje reguliraju apetit i metabolizam. Ukoliko udišemo više CO2, krv je kiselija, ovo utječe na mozak i mi više jedemo.
Tijekom 2011. dr. Hersoug se udružio s kolegama Andersom Mikaelom Sjödinom i Arne Astrupom sa Sveučilišta Copenhagen, te su počeli istraživati utjecaj CO2 na debljanje kod ljudi.
Nakon samo sedam sati izlaganja većoj dozi CO2 muškarci uključeni u studiju jeli su šest posto više hrane nego oni koji su bili u klimatiziranoj sobi s normalnom razinom CO2. Muškarci koji su udisali više CO2 imali su i ubrzaniji rad srca.