Vitamin D igra važnu ulogu u tijelu, uključujući zdravlje kostiju i mišićnu snagu te sprečavanje bolesti kao što je rak.
Proizvodi se kada sunčeva svjetlost 'pogađa kožu', također se može naći u određenim namirnicama poput jaja i masne ribe, a može se unositi i kao dodatak prehrani.
Znanstvenici u Japanu kažu kako su veće razine vitamina povezane s nižim rizikom od raka, osobito raka jetre. "Vjerujemo da vitamin D ima možda slab, ali blagotvoran učinak za mnoge vrste raka", rekao je Taiki Yamaji, koautor studije iz Centra za javne zdravstvo u Nacionalnom centru za karcinom u Tokiju.
Ovo nije prva studija koja upućuje na to da bi ljudi s niskom razinom vitamina D mogli imati povećani rizik od brojnih vrsta raka, ali dokazi su daleko od jasnih, s nekim studijama koje ne pokazuju takav učinak i drugima koje sugeriraju zaštitne efekte protiv samo određenih vrsta raka.
(FOTO: Thinkstock)
Najnovija studija, objavljena u BMJ, željela je doći do odgovora zašto je to tako. Tim je pogledao razine biološki aktivnog oblika vitamina D u uzorcima krvi uzetima iz više od 30.000 sredovječnih ljudi u zdravstvenim centrima diljem Japana tijekom ranih 1990-ih. Sudionike su pratili u prosjeku 16 godina.
Istraživači su svoju analizu temeljili na podacima od 3.301 sudionika koji su razvili rak nakon prijave za studiju i 4.044 slučajno odabranih sudionika od kojih je 450 dobilo rak.
Rak jetre: oko 50% manji rizik
Nakon što su uzeti u obzir čimbenike koji uključuju dob, spol, pušenje i obiteljsku anamnezu raka, kao i sezonske razlike u cirkulaciji vitamina D, tim je utvrdio da su veće razine vitamina D povezane s manjim rizikom od raka.
Gledajući specifične rakove, tim je pronašao oko 50% manji rizik od raka jetre, nakon što je uzeta u obzir prehrana, za skupinu s najvišom razinom vitamina D u usporedbi s najnižom.
Utvrđen je slabiji učinak za karcinom dojke u premenopauzalnoj skupini, ali nije postojala niti jasna veza s drugim rakovovima, uključujući rak pluća, rak debelog crijeva, rak prostate ili rak dojke u cjelini.
Tim je utvrdio da je veza s nižim ukupnim rizikom od raka vidljiva čak i kada je rak jetre izvađen iz 'miksa'. Ipak, autori napominju da studija ima ograničenja, uključujući veće razine vitamina D samo u jednom trenutku, sudionici su bili više zdravstveno osviješteni od opće javnosti i broj slučajeva rijetkih karcinoma bio je mali.
Pročitajte još:
- Vitamin D: koji su simptomi nedostatka vitamina D i koje su njegove prednosti?
- Multipla skleroza: nedostatak vitamina D može biti veliki faktor rizika?
- Zašto ne možete preskočiti magnezij ako uzimate vitamin D?
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!