Emotivno jedenje danas je čest fenomen u kojem potrebu za uzimanjem hrane ne stvara fiziološka glad. Umjesto tjelesnih simptoma gladi, koji osobu potiču na jedenje, ovdje određena emocija predstavlja okidač za početak uzimanja hrane.
Procjenjuje se da je oko 75% prekomjernog jedenja izazvano psihološkim faktorima, prvenstveno emocijama, što znači da većina ljudi koristi hranu kako bi se lakše nosili s neugodnim osjećajima, a neki u tome pretjeruju pa se tako i debljaju.
arti-201103080153006U društvu u kojem hrane ima u izobilju i u kome je ona lako dostupna, emotivno jedenje za mnoge predstavlja pogodan način za trenutačno ublažavanje napetosti izazvane stresom i negativnim emocijama. Pod emotivnim jedenjem ne podrazumijeva se samo uzimanje hrane kada su emocije jasno ispoljene i lako prepoznatljive.
Značajan broj emotivnih izjelica rijetko su svjesni svojih emocija dok jedu, što znači da se emotivno jedenje pojavljuje kao reakcija i na emocije koje često prolaze nezamijećene. Emotivno jedenje karakterizirano je epizodama prekomjernog konzumiranja hrane, stalnog grickanja i kad nismo gladni, a sve to u svrhu ublažavanja emotivnih stanja.
http://www.dijeta.co/jeste-li-emotivni-izjelica/
Vezani članci:
arti-201103250571006 arti-201104260021006