Pesto genovese tradicionalni je talijanski umak od bosiljka koji se najčešće jede s tjesteninom, no možete ga kombinirati i s mesom, dodavati u ostala jela ili namazati na tostirani kruh.
Pesto genovese jednostavno se priprema, a velika vrijednost ovog umaka je u tome što se termički ne obrađuje te obiluje hranjivim sastojcima. bosiljak je biljk od davnina poznata po svojoj ljekovitosti. Osobito dobro utječe na probavu i na srce te ga je zaista korisno uvrstiti u prehranu.
Osim bosiljka, u ovaj pesto idu pinjoli - sjemenke iz češera bora koje obiluju aminokiselinama, vitaminima A, C, D, E te riboflavinom, željezom, cinkom i selenom. Također čuvaju srcei krvne žile, crijeva i jačaju imunitet. Tu je još i maslinovo ulje i češnjak, čije blagodati ne trebamo posebno isticati, parmezan i sol.
Sastojci i recept za pesto genovese za dvije osobe
- listići bosiljka (jedna šaka)
- 50 grama pinjola
- decilitar maslinovog ulja
- dva režnja češnjaka
- 100 grama parmezana (bolje uzeti u komadu pa naribati)
- prstohvat soli
(FOTO: Thinkstock)
Listiće bosiljka operite i osušite na kuhinjskoj krpi, a pinjole lagano popecite na tavi, samo da razviju miris. U mužar stavite listiće te ih kružnim pokretima izgnječite, dodajte češnjak i pinjole i nastavite gnječiti dok ne dobijete pastu. Potom u mužar dodajte parmezan i maslinovo ulje.
Skuhajte tjesteninu i ocijedite je, no ne do kraja. Ostavite malo vode u kojoj ste je kuhali, a koja je sada puna škroba - to će pridonijeti tome da umak bude kremastiji.
Servirajte tjesteninu na tanjure i polijte umakom te dekorirajte svježim listićem bosiljka. Uz ovo jelo odlično ide rajčica. Ukoliko imate sok od rajčice, slobodno dodajte umaku dok je još u mužaru ili pak od svježe rajčice i luka napravite salatu. Tjestenina s umakom od bosiljka lagani je ručak ili večera.
Najvažnije od svega je to što je jednostavan za pripremu, u uz to je vrlo zdrav i hranjiv. Ako vam se ne radi pesto u mužaru, možete ga napraviti u električnoj sjeckalici, no mi vam preporučujemo da ga ipak pripremate ručno, u mužaru. Puno je ukusniji.
Pesto genovese - čuvanje
Kako bi mogli uživati u ovome pestu i zimi, napravite veće količine umaka i zaledite ga u posudicama koje odgovaraju porcijama te ih jednostavno odledite i koristite. Umak od bosiljka može se čuvati i u staklenci, u hladnjaku. Važno je samo da "pliva" u maslinovom ulju koje ga čuva od kvarenja. U hladnjaku može stajati dva do tri tjedna.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!