Jutarnju šalicu kave zamijenite čašom tople vode i limunovog soka, piše Live Strong. Američka nutricionistkinja Ann Louise Gittleman, autorica knjige Fat Flush for Life, tvrdi da ova kombinacija koristi tijelu na različite načine, između ostalog, pomaže pri gubitku težine, poboljšava probavu i povećava unos vitamina C.
Dr. Gittleman preporučuje kombinaciju soka od pola limuna i šalice tople vode. Dodate li malo mljevenog cimeta i malo đumbira, dodatno ćete obogatiti napitak.
Ako natašte popijete vodu i limun, stimulirat ćete probavni sustav jer ćete poboljšati sposobnost tijela da apsorbira hranjive tvari. Loša apsorpcija hranjivih tvari uzrokuje pojavu gladi, čak i kad za to nema stvarne potrebe.
Izvrsno za jetru, bubrege i čišćenje toksina iz organizma
Voda i limun čiste organizam i nježno ispiru bubrege i jetru od toksina, kaže dr. Gittleman. Pomažu i u čišćenju limfnog sustava, ključnog za izbacivanje toksina.
Tijelo će imati dovoljno tekućine ako vam postane navika ujutro je popiti. To je bitno i zato što dehidrirano tijelo skuplja više masnoća. Naime, zbog nedostatka tekućine bubrezima treba pomoć jetre, zbog čega jetra gubi sposobnost sagorijevanja masnoća.
Voda prirodno potiskuje apetit. A ako ste dehidrirali, osjećaj gladi jača. Limun pomaže u redukciji celulita jer pospješuje cirkulaciju, izbacivanje toksina iz tijela i sposobnost prerade masnoća.
Odlično za mršavljenje
Jedan limun nudi 30,7 mg vitamina C, dok potrebna dnevna doza ovog važnog vitamina iznosi 75 mg za žene i 90 mg za muškarce. Ljudi koji imaju više vitamina C, imaju učinkovitiji probavni sustav od onih koji ga nemaju dovoljno. Limun poboljšava i apsorpciju kalcija u organizmu.
Apsorpcija kalcija opet pospješuje gubitak kilograma. Naime, kalcij se taloži u masnim stanicama, a što su one bogatije kalcijem, to je lakše stimulirati njihovo sagorijevanje.
Vitamin C jača i imunološki sustav, pomaže u prevenciji koronarne bolesti srca, smanjuje rizik od moždanog udara, katarakte i guše. Ovaj antioksidans dobar je i u prevenciji raka, ali samo ako se konzumira u svježem voću, poručuju s Državnog sveučilišta u Oregonu.