Znači li to da se morate lišiti zdravih smoothija ili zdjele lubenice u ime dobrog zdravlja i vitke linije? Prema Alissi Ramsey, glasnogovornici Academy of Nutrition an Dietetic, to nije točno. Kriva percepcija šećera počinje od rasprave za i protiv prirodnih i dodanih šećera. Prirodni šećeri kojih ima u voću, mliječnim proizvodima i škrobnom povrću tijelo koristi kao gorivo. Bez prirodnih šećera, nedostajalo bi nam energije.
Osim toga, druge hranjive tvari u voću pomažu prevenciji da se šećer u krvi diže i naglo padne kao što je slučaj kada se jedu slatkiši. Kada konzumirate šećer u prirodnoj formi dobijate dodatne nutrijente, vlakna i proteine koji pomažu da šećer u krvi ne raste preko mjere.
Prirodni šećeri su dobri za nas
Dodani šećeri u voćnim sokovima i procesuiranoj hrani, krivci su što tu vrstu hrane treba izbjegavati. Ukratko, prirodni šećeri su dobri za nas, a dodani šećeri loši. No, i tu postoji ograničenje. Previše šećera bilo koje vrste uzrokuje povišenje šećera u krvi što potiče produkciju inzulina. Višak glukoze pohranjuje se u tijelu kao salo, osobito oko trbuha. Pretjerana konzumacija šećera povezana je sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.
Kada se radi o prirodnom šećeru iz voća i previše dobrih stvari može biti loše. Ali nikako ne znači da od voća treba odustati. Samo pripazite na porcije. Nastojte dva-tri puta dnevno pojesti neko voće, šalicu borovnica, svježe voće veličine bejzbolske lopte ili pola grejpa.