što jesti, a što izbjegavati? /

Tajna veza između prehrane i proljetnih alergija: jeste li znali da zbog jabuke, banane i mrkve kišete još više?

Image

Pomno biranje namirnica pomoći će vam izgurati ovih nekoliko alergijskih tjedana. Jeste li znali da u vrijeme cvjetanja breze, alergičari kojima ona smeta, ne biste smjeli jesti jabuku?

11.4.2016.
18:31
VOYO logo

Postoje razne vrste alergija, no ona stvarna, najrasprostranjenija i fizički prepoznatljiva, koja se manifestira baš u ovo doba, već je ozbiljno počela mučiti sve alergičare.

Alergija muči i nutricionisticu Dianu koja spas, barem djelomično, pronalazi u hrani. Otkriva nam trik - za početak, neke namirnice treba potpuno izbjegavati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mediteranskom prehranom uz ribu i maslinovo ulje, probioticima, fermentiranim mliječnim proizvodima te voćem i povrćem, koji nisu u kombinaciji s vašim alergenima, možete si malo po malo olakšati život

"Ukoliko su alergični na pelud ambrozije, kaučukovac, grinje ili nešto slično, određena hrana im može pogoršati simptome. Recimo jedna od najučestalijih reakcija je reakcija na grinje, međutim malo ljudi zna da škampi, jastog, dagnje i ostale školjke mogu znatno pojačati alergijsku rekaciju", pojasnila je nutricionistica Diana Gluhak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onaj tko je alergičan na pelud breze, u vrijeme njezina cvata ne bi trebao jesti jabuke, mrkvu, celer, marelice ili pak rajčice.

"Ljudi koji su alergični na pelud ambrozije ne bi trebali znači jesti dinju, suncokret i krastavce", tvrdi nutricionistica.

Te svima omiljene banane. Iako je histamin u krvi glavni krivac za kihanje, curenje nosa i druge dosadne simptome, u slučaju hrane prste su umiješali alergeni proteini.

"Alergeni protein, recimo breze, je vrlo sličan alergenu jabuke. Znači to su kemijske molekule koje su relativno slične i sada pošto su one slične oni slično i djeluju, znači pojačavajući te alergene reakcije", rekla je Gluhak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To ne znači da je onaj tko je alergičan na brezu automatski alergičan i na jabuku. 

"Međutim dok cvjeta breza, nama se alergija može javiti dok jedemo jabuku, a toga nismo ni svjesni", kaže Gluhak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što ste odgonetnuli koje namirnice u kombinaciji s vašom alergijom pogoršavaju simptome, uputite se u potragu za onima koji su uvijek dobitna kombinacija. Primjerice, agrumi bogati vitaminom C (ribom prepunom omega 3 masnim kiselinama, mediteranskim začinima kao dodatkom svakoj prehrani).

"Da bismo osjetili protuupalni učinak hrane i preventivni učinak hrane, to mora trajati jer hrana ne djeluje instantno kao tableta. To je vrlo bitno. Znači, ne možemo sad uzeti komad lososa i reći on je bogat omega 3 masnim kiselinama i reći sad ćemo riješiti alergiju, ne. To mora biti nekoliko mjeseci, hraniti se po određenom režimu da bismo osjetili učinak, međutim taj učinak je onda i trajan", objasnila je nutricionistica.

Stoga upamtite: mediteranskom prehranom uz ribu i maslinovo ulje, probioticima, fermentiranim mliječnim proizvodima te voćem i povrćem, koji nisu u kombinaciji s vašim alergenima, možete si malo po malo olakšati život i u predivnom proljeću uživati punim plućima. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo