Stručnjaci su opet promijenili mišljenje: Kokosovo ulje je štetno za zdravlje jer povećava rizik od moždanog i srčanog udara

Image
Foto: Unsplash

Čini se da je jednako opasno kao i margarin ili mast

14.1.2018.
10:30
Unsplash
VOYO logo

Kokosovo ulje se već stoljećima koristi kao glavna namirnica za pripremanje hrane u mnogim zemljama i smatra se zdravijom opcijom od biljnih, rafiniranih ulja jer sadrži manje zasićenih masnih kiselina.

Kokosovo ulje u posljednje je vrijeme jako popularno i smatra ga se ljekovitim. No evo što znanstvenici imaju za reći o tome

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Međutim, Američko udruženje za bolesti srca (AHA) tvrdi da još uvijek nije dokazano da je kokosovo ulje zdravije te da sadrži visok postotak zasićenih masnih kiselina - čak 82 posto. To je, navodi Care2, puno više od postotka zasićenih masnih miselina u maslacu (63 posto) ili goveđem loju (50 posto).

Zasićene masne kiseline neprijatelj su naših krvnih žila i srca jer povećavaju razinu lošeg kolesterola u krvi, ali i rizik od srčanog i moždanog udara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je teško povjerovati da bi namirnica koju od davnina koriste stanovnici pacifičkih otoka mogla predstavljati prijetnju, svakako je važno ograničiti unos zasićenih masnoća. Kolesterol jest štetan, ali ga ipak trebamo za normalno funkcioniranje organizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo