Mješavina sojinih (25%) i proteina sirutke (25%) te kazeina (50%), je dovela do povećanja osobnog 'anaboličkog prozora' (vrijeme potrebno za izgradnju mišića nakon vježbanja), pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika. Produljeno je i vrijeme transporta aminokiselina u mišić, zbog čega se navedena kombinacija smatra optimalnom za konzumaciju neposredno nakon tjelovježbe.
Sojini proteini i proteini sirutke te kazein apsorbiraju se različitom brzinom. Najbrži su proteini sirutke, dok je kazein 'spori' protein kojemu treba i nekoliko sati da bi se probavio. Između te dvije krajnosti su sojini proteini. Upravo radi toga, učinak kombinacije sva tri proteina čini se da osigurava produljeni dotok aminokiselina u mišić, čak do četiri sata, odnosno do sljedećeg obroka.
Kazein
Kazein je protein pronađen u mlijeku. Već je poznato da igra bitnu ulogu u prevenciji propadanja mišića. Njegova probava rezultira ujednačenim dotokom aminokiselina u krvotok, i do sedam sati nakon konzumacije. U industrijskoj preradi hrane često se koristi kao aditiv za sjedinjavanje.
Sirutka
Ako ste primijetili tekućinu na površini jogurta, nemojte je baciti u sudoper. To je sirutka, prirodni protein u mlijeku. Sirutka može pomoći u gubitku suvišnih kilograma. U časopisu The Journal of Nutrition piše da su miševi koji su bili hranjeni punomasnom hranom i sirutkom dobili 42 posto manje na tjelesnoj težini, gotovo trećinu manje masnog tkiva te imali sedam posto više mišićne mase nego miševi koji nisu jeli sirutku. Obje grupe su primile gotovo jednaku količinu kalorija.
http://www.vitamini.hr/