Spriječite moždani udar jedući grejp i naranče

Ako jedete grejp i naranče ili samo pijete njihov svježe iscijeđeni sok, smanjujete rizik od pojave moždanog udara. Najvjerojatnije zbog vrlo visoke razine određenih antioksidansa.

18.10.2013.
7:50
VOYO logo

Gotovo 70.000 žena sudjelovalo je 14 godina u američkom istraživanju koje je pokazalo da naranča i grejp pružaju odličnu zaštitu od moždanog udara. Znanstvenici misle da se rezultati mogu primijeniti i na muškarce.

Tim znanstvenika iz Norwich Medical Schoola pri Sveučilištu East Anglia ispitao je koliku zaštitu pružaju flavonoidi, koji se nalaze u voću, povrću, tamnoj čokoladi i crnom vinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci su posebno ispitali vezu između šest glavnih podskupina flavonoida – flavanoni, antocijanini, flavan-3-ulja, flavonoid polimeri, flavonoli i flavoni – i rizika od pojave moždanog udara.

Najbolji su citrusi

Pokazalo se da veza postoji kod žena koje jedu veću količinu flavanona (45 mg na dan) iz citrusa – one imaju 19 posto manji rizik od ishemičnog moždanog udara povezanog s krvnim ugruškom od žena koje su jele najmanju količinu (20 mg).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U čaši kupljenog narančinog soka može se naći od 20 do 50 mg, ovisno o proizvodnji i načinu skladištenja.

Znanstvenici napominju da je bolje jesti svježe voće, nego piti kupovni sok jer u sokovima zna biti većih količina šećera.

Voditelj istraživanja, nutricionist Aedin Cassidy kaže: 'Studije su pokazale da je veći unos voća, povrća i posebno vitamina C povezan sa smanjenim rizikom od moždanog udara. Flavonoidi pomažu jer popravljaju stanje krvnih žila te djeluju protuupalno.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo