Znanstvenici su do svog zaključka došli proučavajući podatke više od 38.000 žena koje sudjeluju u studiji Iowa Women's Health, istraživanju koje je počelo 1986. godine i još uvijek traje.
Žene koje su uzimale dodatke prehrani, u prosjeku su imale 2,4 veći rizik da u razdoblju od 19 godina umru, za razliku od žena koje nisu uzimale dodatke prehrani, objavljeno je u Archives of Internal Medicine.
'Naša studija, kao i niz drugih, pokazuju da postoji vrlo malo dokaza da uobičajeni dodaci prehrani pomažu u prevenciji kroničnih bolesti,' rekao je dr. Jaakko Mursu, epidemiolog s University of Minnesota School of Public Health.
'Ljudima bismo savjetovali da razmisle trebaju li te vitamine i minerale, te da prakticiraju zdravije načine prehrane,' dodao je dr. Mursu.
Otrovna kombinacija i jedan izuzetak
Nova studija je povezala niz pojedinačnih vitamina i minerala s malo većim rizikom od umiranja. Među njima su i vitamin B6, folna kiselina, željezo, magnezij, cink i bakar.
'Znamo da je većina vitamina i minerala toksična u velikim količinama, a dugoročno uzimanje može dovesti do neželjenog ishoda', rekao je.
Povećan rizik od smrti možda je povezan s generalno povišenom koncentracijom hranjivih tvari koje dodaci prehrani sadrže. Naime, većina dodataka prehrani sadrži ih u daleko većim količinama nego se oni nalaze u hrani.
S druge strane, uzimanje dodataka kalcija čini se da snizuje rizik od smrti, za 3,8 posto. Treba napomenuti da veza između još veće doze kalcija i još dužeg života nije uočena, sve su doze jednako djelovale.
Vezani članci:
arti-201109260128006 arti-201110030549006