Slasna kombinacija koja čudesno hrani mozak

7.5.2011.
0:36
VOYO logo

Stručnjaci vjeruju da polifenoli - kemikalije iz biljaka kojima obiluju čokolada i vino - šire krvne žile i ubrzavaju dotok krvi u mozak.

arti-201102150328006Proširene krvne žile pune kisika i šećera ubrzat će rad moždanih stanica, pretpostavljaju stručnjaci napominjući da je ovo vjerojatno izraženije kod starijih osoba kod kojih je dotok krvi u mozak oslabljen. No posebno će vas možda obradovati činjenica da polifenoli djeluju bolje u kombinaciji nego samostalno. Drugim riječima grickate li čokoladu popijte i malo vina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova teorija je plod dviju studija na Sveučilištu Northumbria koje su se koncentrirale na utjecaj polifenola na um. U sklopu prve studije zdravim odraslim osobama davali su kapsule resveratrola, 'čudesnog sastojka' crvenog vina. Skeniranje je pokazalo povećan dotok krvi u mozak nakon uzimanja ovog dodatka prehrani. Nažalost količina resveratrola korištena u studiji mogla bi se unijeti tek uz pomoć par litara vina što je kontraproduktivno za mozak.

U drugoj studiji dr. Chrystal Haskell i njen tim je testirao djelovanje vruće čokolade pune raznih polifenola i ustanovio da su sudionici istraživanja nakon ispijanja točnije i brže rješavali matematičke zadatke te su kasnije sjećali manji zamor nego drugi. Naime, u vruću čokoladu su dodali količine polifenola koje bi se našle u deset čokolada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećom polifenoli se mogu kupiti kao dodatak prehrani u ljekarnama.

Vezani članci:

arti-201005190431006 arti-201011230232006 arti-201007160590006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo