Više od 55 bolesti povezano je s glutenom, proteinom koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu, a većina oboljelih nkada ne dobije pravu dijagnozu, odnosno uzrok njihovih bolesti liječnici ne povezuju s intolerancijom na gluten.
Navest ćemo simptome intolerancije na gluten pa ako kod sebe prepoznate neki od njih, testirajte se, prilagodite prehranu (odnosno izbacite gluten iz nje) i poboljšajte svoje zdravlje.
Simptomi intolerancije na gluten su:
- Probavni problemi - plinovi, napuhnutost, proljev i zatvor.
- Tzv. pileća koža koja nastaje uslijed nedostatka vitamina A i masnih kiselina u organizmu, a uzrok mogu biti oštećena cijreva zbog intolerancije na gluten.
- Umor i manjak koncentracije koji se javljaju nakon obroka koji sadrže gluten.
- Autoimune bolesti poput Hashimota, reumatoidnog artritisa, kolitisa, lupusa, psorijaze i multiple skleroze.
- Neurološke tegobe - smupenost i osjećaj da smo izvan ravnoteže
- Hormonalni disbalansi, izraženi PMS, sindrom policističnih jajnika, neplodnost kojoj se ne zna uzrok
- Fibromialgija
- Migrene
- Oticanje i bolovi u prstima, koljenima i kukovima
- Anksioznost, depresija i promjene raspoloženja
(FOTO: Pexels)
Najbolji način da utvrdite jeste li alergični na gluten je eliminacijska dijeta, odnosno na dva do tri tjedna izbaciti iz prehrane namirnica koje sadrže ovaj protein te osluškovati svoje tijelo. Ako osjetite da se osjećate puno bolje - nema umora, napuhnutosti, migrena i ostali simptomi su se ublažili, izbacite gluten iz prehrane. No, to mora biti 100-postotna eliminacija jer čak i u tragovima ovaj porotein može izazvati probleme kod osoba koje ga ne podnose.
Pročitajte još:
- Osjećate se veliko: možda zbog hrane koja stvara nadutost
- Je li kvinoja zaista sigurna namirnica za osobe alergične na gluten i oboljele od celijakije?
- 5 nutricionističkih mitova u koje trebamo prestati vjerovati kako bismo se zdravo hranili
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!