Kad kupujete meso, uvijek pazite da ne kupite meso kojem istekao rok trajanja. I kupujte meso na kraju, nakon što ste stavili u kolica sve ostale namirnice, kako biste smanjili vrijeme koje će meso provesti van frižidera.
- izbjegavajte govedinu ili svinjetinu koja je tamnosmeđe boje ili je izgubila boju
- izbjegavajte perad koja izgleda blijedo, ima jak miris ili izgleda žilavo ili sluzavo
- izbjegavajte bilo kakvu ribu koja je izblijedjela, ima mekano ili tanko meso i ima snažan miris ili miris poput amonijaka
- izbjegavajte bilo koje meso koje je u oštećenim ili razbijenim pakiranjima jer je vjerojatno bilo izloženo zraku i štetnim bakterijama
Kako postupati s mesom?
Kad pripremate meso, ribu ili perad, redovno perite ruke. Bakterije se brzo mogu proširiti s ruku na meso. Uvijek operite ruke sapunom i vodom bar 20 sekundi prije i nakon rukovanja s mesom, bez obzira je li sirovo ili kuhano.
Baš zato jer se bakterije brzo šire, pripremajte meso na površini koja je odvojena od ostalih površina ili pribora za kuhanje. Držite povrće i ostale namirnice dalje od mesa, osobito ako ih nećet pripremati u istoj posudi, tavi ili loncu.
(FOTO: Thinkstock)
Pokušajte i koristiti odvojene daske za rezanje, operite odmah svo posuđe ako ćete ga koristiti kod posluživanja.
Pohranjivanje mesa
Neobrađeno, sirovo meso općenito traje oko tri dana u hladnjaku. Ako ga namjeravate duže držati bez pripremanja, zamrzavanje je vaš najbolji izbor. Meso hermetički zatvorite prije zamrzavanja. Zatim se obično može držati u zamrzivaču barem nekoliko mjeseci.
Sigurno smrzavanje i vrijeme hlađenja također ovise o temperaturi spremanja. Držite zamrzivač što bliže do -17,8 ° C. To pomaže zadržati hranjive tvari i zadržati hranu svježom. Držite hladnjak na oko 1.1 ° C, kako biste učinkovito produžili rok trajanja hrane.
Pročitajte još:
- Budite posebno oprezni kad pripremate piletinu kako ne biste ugrozili svoje i tuđe zdravlje
- Koliko je sigurna vaša hrana?
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!