Po čemu je jesen prepoznatljiva ako nije po kestenima? Pečeni, kuhani, u kolačima ili u obliku kesten-pirea, malo im tko može odoljeti. Nema ljepšega od šetnje gradom uz mjericu vrućih maruna.
Ako niste znali, ovo orašasto voće navodno je jedna od prvih namirnica koje su ljudi konzumirali, a može ga se naći pretežno u južnom dijelu Europe.
Ovim što su ukusni, iznimno su zdravi, a evo zašto:
1. Vrlo su energetski zasitni
Sto grama pečenog kestenja ima 245 kalorija što je itekako dovoljno da nas zasiti. Razlog tome je što se njihovom termičkom obradom povećava količina bjelančevina i ugljikohidrata.
2. Dobri za bezglutensku ishranu
Ne sadrži gluten pa ga mogu konzumirati osobe koje boluju od celijakije.
3. Potiče probavu
Bogato je vlaknima pa blagotvorno djeluje na crijeva i potiče zdraviju i redovitu stolicu.
4. Čuva bubrege i srce
Kestenje je bogato kalijem, fosforom i nezasićenim masnim kiselinama za koje znamo da imaju dobar učinak na organizam. Baš ih se iz toga razloga preporučuje osobama koje boluju na srce, ali i bubrežnim bolesnicima.
5. Jača kosti i imunitet
Također sadrži bakar koji pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, pozitivno djeluje na živčani sustav te ojačava imunitet.
Kod kupnje kestenja
Pazite da su plodovi svježi, sjajni i bez oštećenja. Ako imaju šuplji zvuk kad ih tresete, to znači da su truli.