Sastojak u dimljenoj hrani opasan

10.1.2010.
22:57
VOYO logo

Pregledavajući 11 primjesa koje se koriste za 'aromu dimljenja' koje se inače koriste u EU zaključili su da je nekoliko njih opasno blizu razini koja može uzrokovati štete ljudskom organizmu.

Europska komisija će zato propisati listu začina za dimljenje koji su sigurni za korištenje u preradi hrane. Oni se naime dodaju hrani kako bi poprimila 'dimljenu' aromu što je u modernoj proizvodnji česta alternativa tradicionalnom dimljenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EFSA poručuje da ne može zanemariti zabrinutost povezanu s primjesom Primary Product AM 01, koja se dobiva iz bukve. Drvo se spali pod kontroliranim uvjetima, a vruće isparenje se rastapa u otapalu.

Klaus-Dieter Jany, iz EFSA kaže:"Naš panel je izrazio zabrinutost zbog sigurnosti povezanu s nekoliko primjesa za dimljenje gdje je korištena koncentracija blizu razini koja može uzrokovati negativne zdravstvene efekte."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz udruge koja predstavlja proizvođače Food and Drink Federation najavili su da će surađivati s Europskom komisijom i nastojati pronaći način da na siguran način koriste svoje proizvode. Dodali su da su i da je EFSA prethodno potvrdila da je korištenje primjesa sigurnije nego tradicionalna metoda dimljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo