Svakodnevno konzumiranje šake orašida za polovinu smanjuje opasnost od fatalnog ishoda kod respiratornih bolesti, kao i opasnost od razvoja dijabetesa za 40 posto. Ustanovljeno je da konzumiranje male količina orašastih plodova smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti za gotovo 30 posto, od razvoja raka za 15 posto te od preuranjene smrti za 22 posto, prenosi Independent.
"Nutricionističke studije dosad su uglavnom bile usredotočene na teške bolesti poput teških srčanih oboljenja, moždanog udara i raka, a ovdje smo istraživanje proširili, odnosno fokusirali smo ga i na podatke o ostalim bolestima", rekao je suautor studije Dagfinn Aune s londonskog Imperial Collegea.
"Ustanovili smo dosljedno smanjenje rizika od razvoja brojnih bolesti, što je snažan indikator povezanosti svakodnevnog konzumiranja orašida i razvoja raznih bolesti, a to je značajan učinak s obzirom na tako malu količinu hrane", kazao je Aune.
Neke vrste orašida, poput oraha i američkih kikori oraha bogate su antioksidansima
Znanstvenik je s kolegama analizirao podatke prikupljene na 800.000 sudionika iz cijeloga svijeta. Studija je 'pokrila' konzumiranje svih vrsta orašida, nutritivno vrijednih namirnica - izvora vlakana, nezasićenih masnih kiselina, proteina, vitamina i minerala koje imaju višestruko povoljno djelovanje na organizam, odnosno krvožilni i probavni sustav te imunitet. Mogu uspješno smanjiti razinu kolesterola u organizmu.
"Neke vrste orašida, poput oraha i američkih kikori oraha bogate su antioksidansima, koji smanjuju mogućnost razvoja raka. Unatoč tome što su bogati masnoćama, bogati su vlaknima i proteinima, a raspolažemo i podatkom po kojemu s vremenom mogu smanjiti i rizik od razvoja pretilosti, no za to su nam potrebna dodatna istraživanja", kazao je Aune, upozorivši da orašidi kod nekih osoba mogu izazvati alergijske reakcije o čemu svakako treba voditi računa.
Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnome časopisu BMC Medicine.