Suvremeni dijetni proizvodi zbunjuju tijelo jer u njima nema ništa prirodno. Imajte na umu da su sokovi bez šećera jednako slatki kao originalne verzije, s time da neusklađenost sastojaka u njima organizmu šalje pogrešne signale.
Slatkoća u hrani i piću signalizira prisutnost velike količine energije. Drugim riječima, što je nešto slađe, to ima više kalorija. Kada je piće preslatko za broj kalorija koji sadrži, mozak ostaje zbunjen jer ne može registrirati unesene kalorije pa traži još. To se upravo događa kada pijete dijetne sokove.
"Kalorije su samo pola učinka. Ostala polovina je percepcija slatkog okusa u ustima", kaže prof. Dana Small sa Sveučilišta u Yaleu.
Slatko niskokalorično piće može izazvati veći metabolički odgovor od pića s više kalorija, što objašnjava povezanost između umjetnih zaslađivača i dijabetesa, piše Daily Mail.
Ovo istraživanje trebalo bi biti dovoljan dokaz da umjetni sastojci, bilo da su oni u hrani ili piću, mogu zavarati vaš sustav iako zvuče zdravo. Mogu biti slobodni od kalorija, ali ne i posljedica - a dijabetes je samo jedan od njih", kaže Tam Fry s Nacionalnog foruma o pretilosti.
Mnoge prerađene namirnice sadrže slične neusklađenosti, uključujući jogurte s niskokaloričnim sladilima. Rezultati slijede prethodna istraživanja koja pokazuju da trudnice koje piju dijetne napitke imaju veću vjerojatnost da imaju djecu s prekomjernom tjelesnom težinom, za koju se vjeruje da razvijaju tzv. "slatke zube" nakon što su izložena umjetnim zaslađivačima u maternici.