Povremeni proljev je uobičajena pojava. Većina ljudi će doživjeti proljev najmanje jednom ili dvaput godišnje koji će nestati za nekoliko dana. Srećom, postoji mnogo namirnica i jela koje mogu pomoći osobi da smanji simptome proljeva.
Postoje i neke namirnice koje treba izbjegavati kada se želite riješiti proljeva. Valja razmotriti i savjete o kućnoj njezi. Svatko tko ima učestale proljeve treba potražiti pomoć liječnika jer osoba može na taj način dehidrirati.
Postoje akutni i kronični proljev: akutni traje do nekoliko dana, a kronični najmanje tri tjedna. Proljev predstavlja učestalost pražnjenja crijeva. Ukoliko je odlazak na toalet prečest može se raditi o Crohnovoj bolesti, ulceroznom kolitisu, crijevnoj zaraznoj bolesti, a ponekad je ipak samo privremeni problem.
Kada imamo proljev muči nas nadutost, dobijemo grčeve, mučninu popraćenu povraćanjem. Nekad se javlja i povišena temperatura. Bakterija Escherichia coli je najčešći uzročnik proljeva. Potrebno je redovito prati ruke kako se zaraza ne bi prenosila.
Što jesti?
- Zobene pahuljice
- Jabuke
- Banane
- Rižu
- Toast
- Piletinu na pari
- Pecivo
- Prežganu juhu
- Pirjanu piletinu
- Pire krumpir
Što izbjegavati od jela?
- Mlijeko
- Maslac
- Sir
- Kobasice
- Teletinu na žaru
- Sladoled
- Ribu
- Visokokaloričnu hranu
- Preprženu hranu
- Jake začine
Što piti?
- Mineralnu vodu
- Jogurt nakon trećeg dana proljeva
- Vodu iz slavine
Što izbjegavati od pića?
- Gazirana pića
- Crnu kavu
- Instant kavu
- Mlijeko
Pročitajte još:
- Budite posebno oprezni kad pripremate piletinu kako ne biste ugrozili svoje i tuđe zdravlje
- Jednostavni savjeti kako spriječiti trovanje hranom
- Svjetski dan zdravlja - koliko je sigurna vaša hrana?
- Neugodni bolovi oko pupka: kojih je 11 mogućih uzroka
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!