Prehlade i gripe u jesen i zimu su vjerni 'gosti' u mnogim domovima. No, ne mora biti tako. Ako ujesen ojačate imunitet tako što ćete uvesti u svoj život nekoliko zdravih navika, do proljeća nećete ni kihnuti (onda kreću alergije, ali i one će biti puno blaže ako vam je imunitet jak). Evo što treba činiti za jačanje imuniteta:
1. Ključ je u balansu
"Jak imunitet zahtjeva izbalansiranu prehranu koja će uključivati sve makro i mikronutrijente. Ovo podrazumijeva unos raznolikih namirnica, osobito hrane bogate vlaknima koja je presudna za dobar imunitet.
Vlakna i fitonutrijenti (kojima obiluje voće i povrće) hrane mikrobiom i čuva nas od infekcija. To omogućuje crijevima i plućima da neometano proizvode bioaktivne spojeve koji su od vitalne važnosti za broj i zdravlje naših imunih stanica", objašnjava imunologinja Jenna Macciochi.
2. Hranite svoja crijeva
"Naše zdravlje je onoliko dobro koliko su nam zdrava crijeva. Dobre bakterije u našim crijevima odgovorne su za apsorpciju vitamina, minerala i ostalih hranjivih tvari koje putem hrane unosimo u organizam", kaže Macciochi. Sve je više probiotika na policama trgovina i ljekarni, no treba biti oprezan s njihovom konzumacijom jer svaki organizam je drugačiji i ono što crijevima jedne osobe odgovara, drugoj ne čini dobro. Uravnotežena prehrana i izbjegavanje šećera uvelike će pomoći vašim crijevima da dobro rade.
(FOTO: Thinkstock)
3. Vitamini i minerali
Za jak imunitet važno je opskrbiti tijelo potrebnim mineralima i vitaminima. "Vitami E, željezo, cink i selen ključni su u borbi tijela protiv infekcija. Vitamin C i cink u kombinaciji skraćuju vrijeme trajanja prehlade, akodo nje već dođe", objašnjava nutricionist Rob Hobson.
Najbolji izbor vitamina E je ekstradjevičansko maslinovo ulje, a tu su još sjemenke suncokreta i orašasti plodovi. "Sjemenke i orašaste plodove možete dodati u smoothie ili ih tostirati i posuti po povrću, mesu ili fritaji. Također ih možete pretvoriti u maslac i doručkovati namazane na kvalitetan kruh ili babanu", dodaje Hobson.
Cjelovite žitarice bogate su selenom, a vitamin C naći ćete u paprikama, citrusima, borovnicama, kelju, brokuli i krumpirima. Kako je sezona bobičastog voća kratka, prepručljivoje zamrznuti ga i koristiti ujesen i zimi.
Organizam ćete opskrbiti cinkom tako što ćete jesti jaja, školjke, mliječne proizvode, tofu, mahune i crveno meso.
4. Vodite računa o željezu
Nisko željezo vrlo je česta pojava, no dobro je što ga u većini slučajeva možemo podići kroz prehranu i suplementaciju. Ako se osjećate iscrpljeno i konstantno umorno prvojerite razinu željeza u organizmu.
Važno je napomenuti da uz namirnice bogate željezom treba unositi i vitamin C koji pomaže njegovu apsorpciju. Kkao bi se borilo protiv infekcija, tijelo mora imati dovoljno željeza.
(FOTO: Thinkstock)
5. Što ljuće to bolje
Ljuta hrana odličan je saveznik u borbi protiv infekcija. Ljuti začini bogati su željezom i antioksidansima ipravi su ubojice bakterija i virusa. Osim toga, kad ttemperature odu ispod nule, griju nam organizam.
"Najbolji protuupalni začin je kurkuma. Diže vitalnu energiju u našim stanicama. Dodavanjem kurkume jelima ojačat ćemo imunitet"; objašnjava Macchioci.
6. Suplementacija
Preporučuje se, osobito ujesen i zimi, uzimati vitamin D. On je ključan za zdravlje kostiju, zubi, mišića i kože. Dobivamo ga sunčanjem, no od listopada do ožujka smo premalo izloženi Sunčevim zrakama. Vitamina D ima u masnoj ribi, jajima i mliječnim proizvodima, ali nutricionisti preporučuju uzimai ga kroz suplementaciju.
Uz ovih nekoliko jednostavnih promjena u prehrani ojačat ćete imunitet i biti zdravi cijelu godinu. Zdravoj prehrani dodajte još svakodnevnu rekreaciju i uživanje u hobijima i recept za zdrav život je potpun.
Pročitajte još:
- Saveznik ljepote: kurkuma briše bore, liječi akne i kožu čini blistavom
- Pravilno kombiniranje namirnica ključno je za njihov bolji učinak na zdravlje
- Hrana za kožu koju već sada trebate jesti kako biste zimu prošli bez gripe
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!