Izvori kroz hranu /

Prehrana za usporeni rad štitnjače: hranjive tvari za Hashimoto

Image
Foto: Thinkstock

Istraživanja pokazuju da određene hranjive tvari igraju ulogu u Hashimotovoj bolesti i usporenom radu štitnjače

15.3.2018.
11:00
Thinkstock
VOYO logo

Vitamin D

Nekoliko je studija pronašlo vezu između niske razine vitamina D i Hashimotove bolesti. U jednoj studiji od 218 osoba s Hashimotom, 85 posto imalo je nedovoljne razine vitamina D.

Svatko s dijagnozom Hashimotove bolesti trebao bi biti siguran da će testirati razinu vitamina D. Vitamin D može se proizvoditi u tijelu tijekom izlaganja suncu ili konzumirati kroz hranu ili dodatke prehrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako mnogi odrasli proveli većinu svojih dana u zatvorenom prostoru, niske razine vitamina D postaju sve češće.

Oko otprilike pet do 30 minuta izlaganja sunčevim zrakama od 10 do 15 sati, dva puta tjedno, lica, ruka, noga ili leđa (bez krema za sunčanje) obično dovodi do dovoljne razine vitamina D u tijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako dosljedna izloženost suncu nije moguća, dobro je uzeti dodatke jer vrlo malo hrane sadrži odgovarajuće količine vitamina D.

Najbolji izvori vitamina D u hrani su:

  • ulje jetre bakalara
  • sabljarka
  • losos
  • tuna
  • sok od naranče
  • mlijeko
  • sardine
  • gljive

Selenij

Niska razina selena često je kod ljudi s Hashimotovim tireoiditisom Selen je esencijalni mineral u tragovima, važan za mozak, imunitet i plodnost.

Najveća količina selena koji se nalazi u tijelu se pohranjuje u štitnjači. Nekoliko je studija pokazalo da selen kao dodatak prehrani selena može biti koristan za osobe s disfunkcijom štitnjače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji izvori selena u hrani:

  • brazilski oraščić
  • riba iverak
  • tuna
  • kamenica
  • sardine
  • jastog
  • jetra
  • sjemenke suncokreta
  • jaja

Namirnice koje je bolje izbjegavati

Svaka osoba je drugačija, ali neki ljudi s Hashimotom prijavljuju poboljšanje simptoma kad izbjegavaju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • hrana s glutenom
  • hranu s rafiniranim ili dodanim šećerom
  • procesiranu hranu

Svatko tko razmišlja o uvođenju prehrane bez glutena treba razgovarati sa svojim liječnikom, jer može odrediti ima li osoba osjetljivost na gluten.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo