Istraživanja sugeriraju da prehrana ne samo da može spriječiti pojavu raka, već postoje i dokazi da ono što jedete može također pomoći u spriječavanju raka da se proširi ili ponovno pojavi.
U istraživanju iz 2002. godine, istraživači su otkrili da se procjenjuje da se jedna trećina smrtnih slučajeva uzrokovanih rakom može pripisati prehrani. No, s druge strane, "dobra prehrana može smanjiti učestalost raka dojke i rizik od progresije ili ponavljanja karcinoma dojke", napisala je Natalie Ledesma, u Women’s Health Matters, publikaciji Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu.
Istraživanja objavljena u Nutrition Reviews pokazala su da hrana koju jedete - i, što je najvažnije, ono što izbjegavate - može dramatično smanjiti rizik od povratka raka. U ovom pregledu studije o prehrani i recidivu raka, istraživači su otkrili da bi općenito zdrava prehrana mogla smanjiti rizik od raka za oko 25 posto; nakon visokog šećera, zapadnjački stil prehrane s visokim udjelom masnoća gotovo je udvostručio rizik od povratka. Alkohol nije pomogao: što više ljudi piju, veći je rizik od ponavljanja.
Natalie Ledesma, onkologistička dijetetičarica, identificirala je dvije glavne vrste prehrane kao optimalne: prehranu zasnovanu na namirnicama biljnog porijekla i mediteransku prehranu. Mnogi stručnjaci se slažu da neke od istih prehrambenih navika koje pomažu u sprečavanju raka mogu također pomoći u zaustavljanju progresije i sprečavanju ponovnog pojavljivanja.
Voće i povrće su od vitalne važnosti
(FOTO: Pixabay)
Možda znate da su karotenoidi spojevi koji daju mrkvi i drugoj narančastoj hrani njihovu boju. Oni su također moćni antioksidansi koji imaju snažna antikancerogena svojstva. Naći ćete ih u puno voća i povrća (slatki krumpir, dinja, marelice, bundeva), što bi moglo pomoći objasniti zašto se prehrana biljnih namirnica povezuje s nižim stopama raka. Istraživanje sugerira da povrće ima jači učinak od voća, pa se usredotočite na narančasto i žuto povrće za najbolje rezultate.
Cjelovite žitarice mogu pomoći
Popularnost prehrane bogate proteinima i sa što manje ugljikohidrata je sve veća. Strah koji okružuje gluten nije pomogao. Cjelovite žitarice izvor su hranjivih tvari koje su važne u borbi protiv raka, uključujući vlakna. Vlakna mijenjaju učinak hormona poput estrogena - koji je povezan s nekim vrstama karcinoma. Vlakna se također mogu povezati s određenim kancerogenim spojevima i pomažu ih izbaciti iz tijela. Cjelovite žitarice poput poput zobi, smeđa riže i kvinoje odličan su izbor.
Grah čini dobro tijelu
(FOTO: Thinkstock)
Grah je još jedan dobar izvor prehrambenih vlakana i bogat je antioksidansima i bjelančevinama, što ga čini zdravoj alternativi mesu. Istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu puno mesa imaju veći rizik od razvoja raka; zamjena mesa biljnim izvorima proteina kao što je grah može pomoći smanjiti rizik.
Maslinovo ulje je zdrava masnoća
Prehrana s previše masnoća može potaknuti prisustvo hormona koji povećavaju rizik od raka, kao što je rak dojke. No, nedavna istraživanja pokazuju da zdravije vrste masti, osobito nezasićenih vrsta pronađenih u maslinovom ulju, mogu imati blagi zaštitni učinak protiv različitih vrsta raka.
Pročitajte još:
- Prevencija raka dojke: 10 savjeta liječnice Angeline Jolie
- Je li moguće da niska razina vitamina D povećava rizik od raka dojke?
- 'Ako ništa ne promijenimo, rak će uskoro postati svjetska epidemija'
- Znanstvenici otkrili način na koji šećer djeluje na širenje raka i čini ga agresivnijim
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!