STRUČNJACI NAKON 27 GODINA DOŠLI DO UZNEMIRUJUĆEG OTKRIĆA: / Za svaku petu smrt u svijetu kriva je hrana za kojom i vi ponekad posežete

Image
Foto: Thinkstock

'Naša procjena sugerira da su vodeći faktori rizika u prehrani visok unos natrija ili nizak unos zdrave hrane, kao što su cjelovite žitarice, voće, orašasti plodovi i sjemenke te povrće',

4.4.2019.
8:50
Thinkstock
VOYO logo

Jedan od pet smrtnih slučajeva u svijetu povezan je s nezdravom prehranom, rezultati su istraživanja koje je objavljeno u medicinskom časopisu Lancet.

Jedanaest milijuna smrtnih slučajeva diljem svijeta u 2017. godini povezano je s prehranom bogatom šećerom, solju i prerađenim mesom, što je pridonijelo bolestima srca, raku i dijabetesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak 195 zemalja

Istraživanje, objavljeno u medicinskom časopisu Lancet, otkrilo je da je među 195 ispitanih zemalja udio smrtnih slučajeva povezanih s prehranom bio najveći u Uzbekistanu, a najmanji u Izraelu.

Potrošnja zdravije hrane kao što su orašasti plodovi i sjemenke, mlijeko i cjelovite žitarice bila je u prosjeku preniska, a ljudi su konzumirali previše slatkih pića i previše obrađenog mesa i soli. To je dovelo do povezivanja svakoga petog smrtnog slučaja u 2017. s lošom prehranom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje Global Burden of Disease je pratilo trendove potrošnje 15 prehrambenih proizvoda u razdoblju od 1990. do 2017. godine. Chris Murray, direktor Instituta za mjerenje i procjenu zdravlja na Sveučilištu u Washingtonu, koji je vodio ovo istraživanje, rekao je da "potvrđuje ono što su mnogi mislili nekoliko godina".

Najveći zdravstveni rizik

"Loša prehrana odgovorna je za više smrtnih slučajeva nego bilo koji drugi čimbenik rizika na svijetu", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša procjena sugerira da su vodeći faktori rizika u prehrani visoki unos natrija, ili nizak unos zdrave hrane, kao što su cjelovite žitarice, voće, orašasti plodovi i sjemenke i povrće."

Istraživanje je pokazalo da su ljudi jeli samo 12 posto preporučene količine orašastih plodova i sjemenki i pili više od 10 puta preporučene količine slatkih pića. Prehrana bogata šećerom, solju i lošim mastima poznati je čimbenik rizika za srčane bolesti, moždani udar, dijabetes i mnoge vrste raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija objavljena u siječnju pokazala je da bi "idealna prehrana" za zdravlje ljudi i planeta uključivala udvostručenje konzumacije oraha, voća, povrća i mahunarki, te prepolovljenje unosa mesa i šećera.

Brak na prvu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo