O antioksidansima slušamo svakodnevno i već svi znamo da zeleni čaj pomaže u borbi protiv nastajanja malignih stanica. Međutim, ne znamo kako točno promijeniti prehranu da bi zaustavili opaku bolest i kako bi nam trebao izgledati dnevni meni.
Naša cjelokupna dijeta važnija je za rizik od razvoja bolesti nego činjenica da jedemo mnogo špinata.
Poznati stručnjak i liječnik William Li otkrio je, u svojoj novoj knjizi, hranu koja aktivno suzbija šanse za nastanak tumora. Iza svake hrane stoji i medicinski razlog zašto pomaže tijelu. No, za Woman's Health objasnio je što on sam jede da izbjegne zloćudnu bolest.
Doručak
Za doručak Li većinom bira lagane namirnice. Počinje dan šalicom zelenog čaja od cijelog lista te komadom voća poput kiwija. "Zeleni čaj i kava su namirnice koje aktiviraju svih 5 obrambenih sistema u tijelu. Kiwi djeluje isto i štiti DNA te tako usporava starenje stanica i smanjuje rizik od raka", otkrio je Li.
(FOTO: Thinkstock)
Uz to ponekad jede komad tosta, ali ne bilo kojeg već tosta od kiselog tijesta.
"Jedem ga zbog utjecaja na moju mikrobiotu. Kiselo tijesto ima zdravu bakteriju koja aktivira imunološki sustav i ubrzava zacjeljivanje. Također aktivira mozak i otpušta hormon oksitocin", dodao je.
Ručak
Li ponekad preskače ručak: "Povremeno preskakanje ručka ili doručka smanjuje unos kalorija što poboljšava telomere koji su povezani s životnim vijekom stanica", objasnio je. "Ne preskačem namjerno obroke kako bih izgubio kilograme, ali znam da povremeni post čini dobro za zdravlje."
Inače mu je baza ručka većinom povrće, a češće naginje konzumiranju salata s lisnatim zelenim povrćem poput špinata, radića, rikule itd.
"Lisnato zeleno povrće sadrži posebne komponente koje djeluju antiangiogeno odnosno blokiraju rast raka oko krvnih žila i ojačavaju imunitet. Ne jedem mnogo proteina za ručak, ali ponekad serviram sardine, skušu ili inćune", objasnio je. Nerijetko uz ručak dodaje orašaste plodove.
Večera
Večera je najvažnija u danu ovog poznatog liječnika. To je ujedno i njegov najveći obrok i uvijek pazi da su sastojci svježi.
crveni špinat
(FOTO: Pexels)
"Gradim jelo oko povrća i onda razmišljam kako povrće učiniti što ukusnijim. Radić je, primjerice, povrće koje aktivira nekoliko obrambenih sistema u tijelu u isto vrijeme", objasnio je. Radić jednostavno polije maslinovim uljem i peče 15 minuta u pećnici. Ponekad uz to doda ribu i plavi krumpir.
"Istraživanja su dokazala da prirodni pigment u plavom krumpiru ubija stanice koje dopuštaju tumorima da se vrate", kaže Li.
Ponekad se odluči na tjesteninu, ali samo onu od cjelovitog zrna koje sadrži antiangiogena svojstva. Od umaka bira raznolike kombinacije s rajčicom koja sadrži (kad se skuha) oblik likopena koji 'izgladnjuje' rak. Upravo zato najčešće bira cherry rajčice koje imaju najveći udio likopena.
Uz sve to dodaje i kapar koji je bogat antioksidantom kvercetinom koji djeluje protuupalno i usporava rast nekoliko vrsta tumora.
Za grickanje
Kad ga uhvati želja za grickanjem uvijek bira tamnu čokoladu: "Pojest ću malo tamne čokolade, 70 posto kakao ili više, koja odlično brani organizam i fina je."
Iako je njegov meni krcat zdravim namirnicama, ipak je za neke kalorijski presiromašan. Imajte na umu da možete trikove iz njegove prehrane ubaciti u svoje svakodnevne navike i tako osnažiti svoj organizam.
Pročitajte još:
- Neoperabilan i agresivan tumor na mozgu djevojčice čudom nestao, liječnici bez riječi
- Željezo u krvi: koji su sve simptomi pomanjkanja željeza
- Jeste li već probali 'mjesečevo mlijeko' - novi eliksir za dobar san?
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!