Istraživanje pokazuje da aroma, začini i toplina juhe mogu ukloniti zagušenja uzrokovana prehladom. Istraživač sa Sveučilišta Nebraska stavio je svoju recepturu "bakine juhe" na test kako bi utvrdio je li taj mit istinit.
Ustanovljene prednosti pileće juhe datiraju još iz 12. stoljeća kada je egipatski židovski liječnik i filozof Moshe ben Maimon preporučio pileću juhu za prehladu. Od tada, recepti za pileću juhicu prenosili su se generacijama.
Protuupalni elementi
Dr. Stephen Rennard proučavao je učinke onoga što naziva "bakinom juhom", što uključuje piletinu, luk, slatki krumpir, peršin, repu, mrkvu, stabljike celera, sol i papar. Ispitao je hoće li kretanje neutrofila, najčešće bijele stanice u krvi koja brani tijelo od infekcija, blokirati ili smanjiti pileća juha.
Sumnja se da bi smanjenje kretanja neutrofila moglo smanjiti aktivnost u gornjem respiratornom traktu, koja uzrokuje simptome slične prehladi. I rezultati su otkrili upravo to, sugerirajući da pileća juha ima protuupalne komponente, što može olakšati simptome i smanjiti infekciju gornjih dišnih puteva.
Međutim, ova studija nije učinjena na ljudima, već na njihovim bijelim krvnim stanicama. Dr. Rennard dodaje da psihološka i tjelesna udobnost juhe može imati i placebo učinak. Još jedno istraživanje provedeno prije skoro 40 godina pokazalo je da aroma, toplina i začini pileće juhe mogu pomoći u uklanjanju zagušenja razbijanjem sluzi i otvaranjem dišnih putova.
Svi znamo da je juha zdrava, a znanstvenici kažu da je dobra i za mršavljenje
Juha ne mora biti domaća
"Povećanje unosa tekućine važno je kada imate prehladu. To je zbog oslobađanja tekućine curenjem nosa ili znojenjem, što uzrokuje dehidraciju. Dakle, kad ste bolesni, vaše tijelo treba nadoknaditi izgubljenu tekućinu, a pileća juha može učiniti upravo to", sugerira dr. Gail van Diepen.
Većina juha uključuje sastojke visoke u hranjivim tvarima. "Bakina juha" sadrži više od pet vrsta povrća s visokim udjelom vlakana, vitamina C i antioksidansa. Jedna cijela zdjelica može pružiti dnevnu dozu hranjivih tvari koje mogu potaknuti imunološki sustav u borbi protiv simptoma prehlade.
I juha ne mora biti domaća da bi imala ove učinke protiv prehlade. "Mnoge kupovne, gotove, pa čak i konzervirane juhe, imale su isti inhibicijski učinak", rekao je dr. Rennard za Daily Mail.
Recept za "bakinu juhu"
Sastojci:
1 pile od 2 kg
1 paket pilećih krila
3 velika luka
1 veliki slatki krumpir
2 repe
11 do 12 velikih mrkava
5 - 6 stabljika celera
1 svitak peršina
Sol i papar za okus
Priprema:
Očistite piletinu, stavite je u veliku posudu i prekrijte hladnom vodom. Stavite kuhati.
Dodajte pileća krilca, luk, slatki krumpir, repu i mrkvu. Kuhati oko 1 i pol sati. Uklonite masnoću s površine dok se akumulira.
Dodajte peršin i celer. Kuhajte još 45 minuta.