Mrkva je toliko rasprostranjeno povrće da vjerojatno ne postoji na svijetu kuhinja u kojoj ona nije zastupljena. Neizostavni je dio svake juhe, odlična je pečena, a isto tako sjajno se snalazi u kolačima i tortama. Nutruicionisti blagu prednost daju sirovoj mrkvi, preciznije - soku od mrkve. On je na glasu kao najbolji napitak za zdravlje i baza svim ostalim cijeđenim sokovima.
"Mrkva je odličan izvor vlakana i beta karotena, prirodnog pigmenta koji tijelo iskorištava za sintezu vitamina A", kaže nutricionistica dr. Sheela Manglani. Makrobiotičarka i nutricionistica Shilpa Arora savjetuje svakodnevnu konzumaciju mrkve kako biste izbjegli zatvor i poboljšali probavu.
"Sirova mrkva rješava probavne probleme, osobito zatvor. Pomaže i u regulaciji kolesterola te prevenira bolesti srca. Bogata je kalijem koji snižava loš kolesterol i pomaže izbacivanju viška vode iz tijela".
(FOTO: Thinkstock)
Pomaže li mrkva u mršavljenju?
Nutricionisti odgovaraju potvrdno. Mrkva je siromašna kalorijama, a bogata nutrijentima koji pomažu topljenju masti. Šalica nasjeckane svježe mrkve sadrži samo 50 kalorija, što je ništa na dnevnu dozu od 1500-2000 kalorija koju tijelo treba. Ako želite na najdzarviji mogući način skinuti kilograme grickajte štapiće mrkve. Pripremite ih ujutro i nosite sa sobom na posao pa umjesto čokoladica ili čipsa gricakjte mrkvu.
S druge strane, ista količina kuhane mrkve ima nešto više kalorija - 54. Razlog je taj što se kod kuhane mrkve, kao i kod krumpira povisuje glikemijski indeks. Stoga, za koju god se mrkvu odlučili, kuhanu ili sirovu, pomoći će vam u mršavljenju.
Vitamin A
Mrkva je puna vitamina, a osobito vitamina A koje naše tijelo uzima iz hrane i pretvara ga u retinol koji je sjajan saveznik u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, infekcija te pretilosti. Nedavno je studija pokazala da vitamin A topi masne naslage oko struka, odnosno pomaže u gubljenju abdominalne masti koja okružuje unutarnje organe i opasna jeza zdravlje.
(FOTO: Thinkstock)
Vlakna
Mrkva je jako bogata vlaknima. U jednoj porciji sirove mrkve imamo 14 posto od dnevne doze vlakana koje tijelo treba, dok u porciji kuhane mrkve imamo 18 posto dnevne doze vlakana.
Konzumacija povrća bogatog vlaknima učinit će nas dulje sitima jer tijelu treba dulje vremena da ga probavi, a to naravno znači manje kalorije i na koncu manje kilograma.
Pročitajte još:
- Važan je tajming i kilogrami će padati sami od sebe
- Izmjerite struk jer vam to može ukazati na brojne probleme sa zdravljem
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!