Planirate li trudnoću, najbolje je češće posegnuti za mastima biljnog porijekla. Naime, žene koje unose obilje masnoća prehranom, ali ne životinjskog podrijetla, nemaju povišen rizik od gestacijskog dijabetesa, otkrili su znanstvenici s Harvarda.
Svim ženama koje planiraju trudnoću, preporučuje se da paze na unos mesa, vrhnja, špeka i masti, dok bez bojazni mogu konzumirati orašaste plodove, sjemenke i biljna ulja, objavljeno je u listu American Journal of Clinical Nutrition.
Što je gestacijski dijabetes?
Navedena vrsta dijabetesa je stanje poremećenog metabolizma glukoze i djelovanja inzulina, specifično za trudnoću - javlja se između 24. i 28. tjedna kod zdravih žena, dakle onih koje inače ne boluju od šećerne bolesti.
Stanje pogađa tri do pet posto trudnica, a manifestira se povećanom razinom glukoze u krvi i simptomima pojačane žeđi i unosa tekućine, učestalog mokrenja, zamućenja vida, svrbeža kože, usporenog zacjeljivanja rana te tvrdokornijih gljivičnih infekcija (posebice vaginalne kandidijaze). Povlači se ubrzo nakon poroda.
Stanje je važno prepoznati kako ne bi došlo do komplikacija i (kobnih) posljedica, i za majku (infekcije urotrakta, dijabetička retinopatija, dijabetička nefropatija, preeklampsija/povišeni krvni tlak, praćen pojavom bjelančevina u urinu i eklampsija/ poremećaj u trudnoći kod kojeg se javljaju grčevi cijelog tijela) i za plod. Povišene koncentracije šećera u krvi mogu dovesti do otežanog i/ili prijevremenog poroda, poremećaja rasta i razvoja ploda, urođenih anomalija, respiratornog distresa. Djeca majki s gestacijskim dijabetesom imaju veću porođajnu težinu (preko 4.100 grama) od ostale djece te povećan rizik od neonatalne hipoglikemije, sklonosti razvoju pretilosti i dijabetesa tipa 2 kasnije tijekom života.
http://www.vitamini.hr/