Mnoge masti su zdrave, bitne za zdravlje, pa čak i pomažu pri mršavljenju. Primjerice, brojni vitamini, kao što su A, D, E i K, topivi su u masti, što znači da ih tijelo može apsorbirati samo uz prisutnost masti. Njihovo izbacivanje iz prehrane neće vas učiniti mršavijima, ali sasvim sigurno će oslabiti organizam, potaknuti glad i povećati šanse za prejedanjem.
Sljedeće masti slobodno unesite u prehranu. Ne samo da ćete se osjećati bolje, nego ćete i manje osjećati glad, a tijelo će dobiti sve važne hranjive tvari.
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi su puni hranjivih tvari, zdravih masti i bjelančevina. Jedan su od najboljih izvora alfa-lenolenične kiseline, vrste za srce zdrave omega-3 masne kiseline. Bogati su i L-argininom, aminokiselinom koja jača imunološki sustav, pomaže u zacjeljivanju rana, poboljšava funkciju krvnih žila i pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, orasi sadrže topiva vlakna i vitamin E. Vlakna pomažu u smanjivanju kolesterola i glukoze u krvi, dok je vitamin E snažan antioksidans neophodan za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava, zdravu kožu i popravak DNK. Zato slobodno uživajte u bademima, orasima i brazilskim oraščićima.
Maslinovo ulje
Maslinovo ulje koristite za pirjanje, pečenje i salate. Ovo fantastično ulje bogato je mononezasićenim mastima i antioksidansima, poput klorofila, karotenoida i vitamina E.
Maslinovo ulje je odlično za smanjenje krvnog tlaka, u prevenciji raka, dijabetesa, te olakšava astmu i artritis. Ustvari, uvedete li maslinovo ulje u prehranu, ono će vam pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine.
Avokado
Avokado je fantastično voće s nizom prehrambenih koristi. Odličan je izvor glutationa, snažnog antioksidansa koji čisti i štiti tijelo, uklanja teške metale i bori se protiv slobodnih radikala. Glutation pomaže u održavanju zdravog imunološkog sustava i usporava proces starenja. Avokado je bogat i folnom kiselinom, koja smanjuju učestalost bolesti srca i moždanog udara. Ovaj plod je i odličan izvor vitamina E, te štiti od mnogih bolesti i pomaže u održavanju cjelokupnog zdravlja.
Istraživanja su pokazala da određene hranjive tvari apsorbiramo bolje ako ih jedemo uz avokado. Uživajte u avokadu u sendvičima, salatama ili u frapeu.
Kokosovo ulje
Koristite ga za kuhanje ili ga dodajte u zobene pahuljice i druga jela koja se ne kuhaju. Kokosovo ulje ima antimikrobna, antibakterijska i antikancerogena svojstva. Poboljšava probavu i zdravlje crijeva. Čuva bubrege, jetru i imunološki sustav. Koristi i dobrom radu metabolizma i održavanju zdrave težine.
Kokosovo ulje prati loš glas prije svega zato što se sastoji od zasićenih masti. Međutim, zasićene masti u kokosovom ulju se razlikuju od onih u proizvodima životinjskog porijekla. Ono se lako metabolizira, a istraživanja pokazuju da masne kiseline u njemu zapravo potiču metabolizam, olakšavaju mršavljenje i povećavaju 'dobar' HDL kolesterol.
Sjemenke
Sjemenke, poput orašastih plodova, imaju niz zdravih svojstava prije svega za srce. U prehranu zato trebate uključiti lanene sjemenke, sjemenke chia, bučine sjemenke i sjemenke suncokreta. Sjemenke chia bogate su omega-3 masnim kiselinama, čak i više nego lanene sjemenke. Osim toga, tu su i snažni antioksidansi, vlakna, magnezij, fosfor, mangan, bakar, željezo i cink.