Na policama voće i povrće izgleda savršeno i primamljivo, no je li i zdravo i smije li se odmah konzumirati?
Za zaštitu kultura koriste se na stotine djelatnih tvari, a da bi plodovi i nakon dužeg stajanja izgledali svježe, koriste se i voskovi. Kako bi se sve to ispralo, osmišljen je takozvani detox sprej na bazi octene kiseline i sode bikaorbone.
"Djeluje tako da razgrađuje voskove, one herbicide, pesticde koji se gore nalaze i prljavštine. Ostavite da odstoji jedno pet minuta i isperete s najobičnijom vodom", pojasnio je kemičar i voditelj proizvodnje Zvonko Šaleg.
"Razvili smo jednu vrlo zanimljivu formulu proizvoda. Znači, bitni su omjeri koji izazivaju kemijsku reakciju", dodaje Vlatko Kalapoš, direktor tvrtke.
Uvjeravaju skoro je dvostruko efikasnije od pranja običnom vodom. Koliko je ono što jedemo tretirano i opasno, profesorica Renata Bažok sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta odgovara - pravila su u proizvodnji vrlo jasna. Kao i rok koji mora proći od zadnje primjene kemijske zaštite pa do berbe - takozvana karenca.
"Ako poljoprivredni proizvođači, a oni su obavezni to raditi, poštivaju karencu, sredstva za zaštitu bilja u trenutku kada se proizvod bere ili žanje, zapravo više u sebi ne sadržavaju ostatke koji bi bili iznad te tolerance, te MDK ili neškodljive količine", pojasnila je Renata Bažok s Agronomskog fakulteta.
Drugim riječima, ako se proizvođači drže pravila, trebali bi biti sigurni.
"Samo normalno oprati u vodi. Malo jače, ali zapravo jedan dio sredstava za zaštitu bilja nije samo na biljci, on je i u biljci", upozorava Bažok.
I možemo se samo nadati da nas propisi, koji se u laboratorijima i provjeravaju, doista i štite od otrova.