Ključ u suzbijanju čežnje za čokoladom je svjesnost, pokazalo je australsko istraživanje. Žudnja za čokoladom javlja se u dva koraka, prenosi Independent. Prvi psiholozi nazivaju "inicijalna intruzija" , kada hrana zaokupi našu pozornost, najčešće zbog slika. Potom slijedi "opsežna mentalna slika", kada živopisno zamišljamo miris, okus i teksturu.
Zvuči jednostavno
Ispitanice, među kojima je pola priznalo kako ne može odoljeti čokoladi, a polovica tvrdi kako nemaju tih problema, trebale su iskušati dvije različite metode.
Jedna skupina je trebala kognitivnim gašenjem zaustaviti prvi korak i distancirati se od želje.
"Ključ je u tome da žudnju ne vidite kao nešto što morate slijediti" kažu znanstvenici.
Druga skupina je "vođenim zamišljanjem" trebala spriječiti drugi korak - umjesto maštanja čokoladi trebali su zamišljati šetnju šumom, ležanje na plaži...
Kognitivno gašenje smanjilo je žudnju za čokoladom kod obje skupine žena, dok je vođeno maštanje pomoglo samo okorjelim ljubiteljicama čokolade.