Osobe alergične na ribe ne unose važne hranjive sastojke koji trebaju njihovim organizmima i trebali bi taj manjak nadoknaditi na drugi način, upozoravaju stručnjaci.
Riba je važan izvor vitamina D, omega-3 masnih kiselina i joda pa bi osobe alergične na ribe trebale razgovarati s nutricionistima kako bi osigurale da te važne sastojke unose na drugi način, poručuju stručnjaci iz njemačkog udruženja za alergije i astmu.
Bjelančevina koja obično izaziva alergiju je parvalbumin koji je prisutan kod gotovo svih vrsta riba. Mlijeko i mliječni proizvodi bogati su jodom, kao i jaja, rakovi i školjkaši koje osobe alergične na ribe obično mogu jesti. Tijelo proizvodi vitamin D kad je koža izložena sunčevu svjetlu.
Farmaceutski nadomjesci također su rješenje ako se prehranom ne unose ti sastojci.
Čitajte još:
- Plava riba i njezine prednosti: zašto je dobro konzumirati plavu ribu
- Zbog krema za sunčanje može doći do manjka vitamina D?
- Osteoporoza: već sada čuvajte svoje kosti kako bi uživali u starosti
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!