Otkako su se pšenica, brašno i ostale žitarice počele rafinirati, preplavljeni smo takvim osiromašenim proizvodima, pri čijoj se proizvodnji različite komponente samih žitarica izvlače te od njih nastaju drugi proizvodi, najčešće osiromašeni dijetnim vlaknima, http://www.dijeta.co/vitamini/ i brojnim hranjivim tvarima.
Dijetna vlakna, neprobavljiva ili ostatna vlakna neprobavljivi su dijelovi biljne hrane koji sadrže dvije glavne komponente - topivu i netopivu. Obje vrste mogu biti od velike pomoći pri kontroli tjelesne težine, ali topiva ima nešto veći učinak kada je cilj mršavljenje.
Neprobavljiva se vlakna općenito ubrajaju u šećere, to su polisaharidi koji nisu podložni enzimatskoj probavi u tankom crijevu, već neprobavljeni odlaze u debelo crijevo gdje fermentiraju i donose mnoge koristi. Povećavaju volumen stolice, smanjuju crijevni pH proizvodnjom kratkolančanih masnih kiselina i povećavaju populaciju anaerobne crijevne flore.
http://www.dijeta.co/vlakna-i-mrsavljenje/
Vezani članci:
arti-201106210566006 arti-201108020027006